ФИФА подкрепи решението на съдийския екип на мача между Япония и Испания (2:1) да признае втория гол на японците. Той предизвика много полемика, като в реално време и след двубоя мнозина бяха на мнение, че топката е напуснала аутлинията с пълния обем преди центрирането и тимът на "Ла Роха" е бил ощетен.

Асистентите, които отговарят за видеоповторенията, прецениха, че топката не е напуснала с целия си обем пределите на терена, въпреки че от повторенията, които бяха показани по телевизията, изглеждаше точно така.

Голът на Ао Танака донесе победата на Япония, както и първо място в група "Е", а най-пострадал от това се оказа отборът на Германия, който отпадна от Световното.

"Вторият гол на Япония при победата с 2:1 над Испания бе проверен със системата ВАР, за да се види дали топката е излязла от игра. Видеоасистентите използваха камерата на голлинията, за да преценят дали част от топката закача крайната линия, или не. Останалите камери може да са били подвеждащи, но ние имаме доказателство, че не цялата топка е била извън игра", коментира ФИФА.

Мачовете днес, 3 декември

Днес започва втората фаза на Световното. Първите осминафинали са Нидерландия - САЩ (17 часа по Нова тв) и Аржентина - Австралия (от 21 ч по БНТ 1 и БНТ 3).

От тези два двубоя ще бъде и формирана първата четвъртфинална двойка.