“Правителството, което ще предложи ГЕРБ ще бъде от експерти, които могат да стабилизират България. Това информирах председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с която разговаряхме в рамките на срещата на ЕНП в Атина.

ГЕРБ ще продължи диалога с всички парламентарните партии, защото на България е необходим кабинет, който да ускори работата по приемането на всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост.”

Това пише Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

В понеделник от 10:00 часа президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

От ГЕРБ-СДС трябва да получат мандата, а те вече обявиха, че са готови да представят състав на правителство, пък и макар с малцинство в Народното събрание.

Във Фейсбук Борисов отбелязва още, че благодарение на парламентарно мнозинство, начело с ГЕРБ, страната ни вече е задвижила процеса по изпращане на военна помощ на Украйна.

„Въпреки кризите, през които преминава страната ни, потвърдихме и евроатлантическата ориентация на България по отношение на придобиването на втората част от ескадрилата F-16.

България подкрепи и перспективите за членство на Република Северна Македония в ЕС, но е време и съседката ни да изпълни своите задължения от този процес като даде конституционни гаранции за правата на всички свои граждани“, добавя лидерът на ГЕРБ.

По-късно Борисов добави и пост, с който информира, че е имал "откровен разговор" с канцлера на Австрия Карл Нехамер. И тази страна е против проемането на България в Шенген.

"Изразих надежда, че българските власти ще могат да дадат отговори на всички въпроси и да успокоят основателните притеснения на Австрия и на някои други държави-членки", пише Бойко Борисов.