Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ в понеделник. Това обяви президентът пред журналисти в петък.

"Надявам се времето, което дадох, да бъде оползотворено по най-добрия начин", каза той.

Това се случва повече от месец след началото на консултациите - разговорите с ГЕРБ бяха на 26 октомври, и над два месеца след поредните предсрочни парламентарни избори, които бяха на 2 октомври.

Радев още след вота обяви намерението си да даде достатъчно време на партиите, които да се опитат да постигнат компромис и да се стигне до съставяне на правителство. По време на консултациите с БСП той обясни и по-подробно как не смята, че предсрочни избори през зимата, около празниците или през януари-февруари ще са добре за партиите, защото ще затруднят предизборната кампания и няма да стимулират избирателната активност, която беше рекордно ниска на 2 октомври.

При последната си среща от цикъла консултации с "Български възход" обаче Радев обяви, че не вижда партиите да използват за постигането на консенсус отпуснатото им време, а вместо това се занимават с Изборния кодекс.

С даването на първия мандат се влиза в определени от основния закон времеви рамки, като единственият по-спорен въпрос остава - колко време политическата сила, която получи третия мандат, може да го държи. Темата беше широко обсъждана след падането на редовното коалиционно правителство на Кирил Петков, когато БСП задържа малко по-дълго третия мандат.

Президентът не отговори дали възнамерява да наложи вето на Изборния кодекс, заяви, че текстовете, когато дойдат при него, ще бъдат разгледани най-детайлно.

На въпрос какво смята за възможността президентът да не участва в назначаването на шефове на служби, Радев отговори:

„Мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява връщане към порочния управленски модел.

До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство, на ръчно управление от министър-председателя. Сега  ни предлагат да се узакони корупционният комфорт.”