Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген и начинът, по който го направи, е абсолютно неприемлив, не е обоснован нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа гледна точка.

Така министърът на правосъдието Крум Зарков коментира по bTV позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенгенското простраство. 

Марк Рюте е направил внушение, че едва ли не за 50 евро може да се премине границата. Само преди няколко седмици наши служители – българи, които пазят не само нас, българите, но и тях, загинаха.

Рюте да внимава, това няма да мине просто така, заяви Крум Зарков по повод думи на премиера на Нидерландия. Според него думите на премиера на Нидерландия са прозвучали в цяла Европа и тепърва ще се обсъждат. 

„Всичко, което Нидерландия и другите страни членки на ЕС са ни казали, сме го направили. Не очаквах такава реакция – нито аз, нито моите колеги. Точно обратни са диалозите, които водим. Ние говорим с Европейската комисия и с всички държави-членки“, коментира още министърът на правосъдието.

Не заради Нидерландия искам резултати от борбата с корупцията, а заради нас самите, добави той. Според него казаното от Марк Рюте не е позиция на Европа, а точно обратното.

„Европейската комисия на най-високо ниво, Европейският парламент с огромно мнозинство и практически всички страни членки, без още една може би, са на страната на България“, убеден бе Зарков.

Уважаваме нидерландската страна и нейната позиция, но тя трябва да бъде изразявана по начин, по който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските полицаи, отбеляза той.

За това, че България не е постигнала стандартите за правова държава и върховенство на закона всички носят отговорност, посочи още министърът на правосъдието.

„Ние сме на път да решим тези въпроси, ако парламентът спре 40 часа да се занимава с Изборния кодекс и гласува законите, с които две или три правителства назад са се занимавали и са във връзка с изискванията на Европейския съюз“, смята той. 

Въпросът за върховенството на закона е наш, български, и ние го решаваме с Европейската комисия. Имаме и мониторингови доклади, отбеляза той. Според Крум Зарков за Шенген България е изпълнила всички изисквания, България има правото, а други го отказват. 

Демерджиев: Обидни са внушенията за 50-те евро

България полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си. Това се посочва в позиция на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в служебното правителство.

Той изтъква усилията на страната ни и силите за сигурност по охраната на границата, за да отговори на всички изисквания на европейските си партньори и определя като "изключително обидни внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата".

Министърът припомня още, че България успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия, които са приключили с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство.

"Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", заявява в позицията си Демерджиев.