Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България.

Това съобщи БТА, като цитира Нидерландската радиопредавателна корпорация.

Правителството на Ниската земя реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген. Външният министър Вопке Хукстра заяви след заседанието, че все още е твърде рано да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че у нас има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с България, Румъния и Хърватия трябва да бъде гласувано от страните членки (Съвета) на ЕС на 8 декември в Брюксел. Това трябва да стане на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“. За да бъде приета една страна в зоната за свободно движение, е необходимо пълно единодушие от всички 22 държави от ЕС, които са част от споразумението.

Повечето държави вече са взели решението как да гласуват.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви на пресконференция днес, че решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген не е политическо, а се основава на факти. И допълни, че неговата страна не е единствената, която има съмнения по въпроса.

Вчера външният министър Николай Милков се опитал да убеди Нидерландия да вдигне ветото си срещу приемането на България в Шенгенската зона, съобщи нидерландският всекидневник "Телеграф". Той се обадил по телефона на колегата си Вопке Хьокстра и му казал: 

"Ако пак ни отхвърлят, проруската партия в България ще удвои броя на местата си. Тази партия ще каже: "Не ни искат, защото сме различни". 

Делегация от българското правителство е разговаряла в четвъртък с членове на Камарата на представителите, за да получи тяхното съгласие за отварянето на Шенгенското пространство за България. И все пак управляващата Народна партия за свобода и демокрация е останала непреклонна.

"Тревожа се от силния миграционен натиск", обяснил депутатът Рубен Брекелманс. 

Според вестника българският вътрешен министър Иван Демерджиев му се подиграл като заявил:

"Ако всяка държава членка на ЕС е също толкова активна колкото България в спирането на мигранти на границата, в Европа изобщо няма да има проблем с миграцията".

Брекелманс твърдял, че повече мигранти ще пристигнат в Нидерландия, ако граничният контрол в България бъде премахнат. Демерджиев изтъкнал, че може да се засили контролът върху турската граница, ако се освободи възможността там да бъдат изратени граничарите, които сега са на румънската и гръцката граница (при хипотетичното присъединяване на България към Шенген).

"Всички печелят, ако ни разрешат да влезем в Шенген", казал министърът, цитиран от "Телеграф".

Нидерланският вестник отбелязва, че депутатите от Народна партия за свобода и демокрация останали скептични.