Събарянето на знакова сграда в центъра на Варна предизвика недоволството на местните тази седмица. Става дума за бившата обществена баня, известна като "Гъбата", чиито нови собственици искат на нейно място да построят 12-етажен хотел.

За тази цел вече има издадено официално разрешение за строеж - още от май. 

Сградата е построена през 60-те години на миналия век, но над десетилетие не работи по предназначение и е практически изоставена. Няма статут на паметник на културата, макар че тече процедура да бъде направена такъв.

Според петицията "Милост за Гъбата", подписана от над 1500 граждани и подкрепена от няколко местни НПО, тя е с единствен по рода си купол, намира се в граничната зона на територия с културно-историческа защита и без нея ще бъде нарушено културно-историческото ядро на града.

Според специалисти има проблеми и с планираната нова сграда. Подобно строителство ще измести подземна река в района. А главният архитект на града Виктор Бузев признава, че макар всичко по документи да е наред, толкова висок хотел в района не се вписва добре в градската среда.

"Смятам, че за тази околна среда 12 етажа са малко в повече. Това е действащо градоустройство, то е задължително, така че нямам възможностда изразявам лично мнение, гледам дали са спазени всички документи, а те са налице. Това е знакова сграда за архитектурата на Варна“, отбелязва главният архитект.

В момента има два варианта за спасяване на сградата - или Министерството на културата да разпореди спиране на всички строителни дейности и спешна проверка, която да ускори процедурата за превръщането й в културна ценност, или варненският общински съвет да предложи друг терен за реализиране на инвестиционните намерения и да възстанови общинската собственост върху сградата.

Според инвеститорите обаче още през 2015 г. има одобрен районен устройствен план, който позволява 12-етажна сграда. В добавка, поради това, че е изоставена, сградата в момента е опасна.

"Адмирираме усилията на общността през частния казус да стигне до едно по-общо решение за много други сгради, които дори със статут на паметници на културата, продължават да се рушат, какво остава за една сграда, която няма такъв статут", коментира един от инвеститорите - Пламен Панайотов - пред Нова ТВ.