Войната няма да свърши, докато не ликвидираме този абсцес Украйна.

Това обяви в интервю за RT бившият шеф на "Роскосмос" и експосланик на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.

"Това е екзистенциална война, Защото ако не я спечелим, няма да я загубим. Просто ще спрем да съществуваме. Няма как да има поражение в тази война, защото те просто ще ни премажат. Според мен тази война ще продължи дълго. Докато не ликвидираме този абсцес, докато не разгромим Украйна. Нещо повече - Украйна е крепост на Запада. Докато не превземем Киев, това няма да приключи. Имаме да вършим голяма, трудна, кървава работа".

Рогозин осъди украинските власти заради това, че са "разстреляли, убили и пратили в затвора" всички руски активисти.

"Има целенасочени репресии през последните години. Това не означава, че всички от тази страна са ни врагове. Има колосален брой хора, които са на наша страна, но са тероризирани. Много години ще изминат, дори след нашата победа, докато се убедим, че сме обезпечили пълната лоялност на населението, което е подлагано на тежка пропаганда против нас. Деназификацията е продължителен процес".

Рогозин, който твърди, че сега оглавява "група военно-технически съветници, които работят в зоната на специалната военна операция", оповести, че жителите на Донецк и Луганск "се напрягат, когато бъде повдигнат въпросът за преговорите".

"Вече водихме много преговори и те все завършваха с "прегрупиране" на нашите сили. За мен преговорите може да се водят само за едно нещо - за формата на капитулацията. Другата страна възприема всички наши твърдения за преговорите, да не говорим опитите ни да ги провеждаме, като демонстрация на слабост. По време на война това е много опасно. В никакъв случай не бива да демонстрираме собствената си слабост. Цялата ни страна трябва да разбере, че всяка форма на споразумение на това равнище с по-силен враг, а трябва да признаем, че нашият враг е по-силен, ще доведе до деградация на нашата страна. Колкото и да ни струва, трябва да постигнем значителни военни резултати. Нека повторя: Победа ще има само когато физически унищожим тази заплаха за съществуването на нашата страна".

Интервюиращият отчаяно се опита да завърши разговора оптимистично:

"Но победата ще бъде за нас?", попита той.

"Разбира се, победата безспорно ще бъде за нас", увери Рогозин, но не се сдържа и вметна: "Или просто няма да съществуваме".