Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, обяви в понеделник служебният премиер Гълъб Донев.

В оставащите дни можел да "надделее разумът" в партньорите от Шенген, добави той.

Това Донев каза на среща, посветена на казуса "Шенген", която той свика и на която бяха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков.

"Повече от очевидно е, че позициите на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България", каза премиерът.

Пораждало се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия.

"Отбелязваме, че в позицията си канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи", продължи Донев.

Според него България покрива всички критерии за членство в Шенген:

„Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия."

„Направихме общ преглед на действията, предприети от служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепата на нашите партньори за членството ни в Шенген. В хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните няколко дни позиции на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и австрийския канцлер Карл Нехамер против приемането на България в Шенген“, каза още той. 

Донев припомни, че през последните месеци са извършени две проверки, организирани от Европейската комисия, по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен за страната ни доклад. 

След като в петък премиерът на Нидерландия Марк Рюте недвусмислено потвърди добре известната и преди това позиция на страната си, която е против приемането на България в Шенген последва вълна от обидено-заплашителни реакции от властите в София.

Президентът Румен Радев заговори за цинизъм, Зарков предупреди Рюте да внимава, а главният прокурор Иван Гешев поиска нидерландския премиер направо да му даде доказателства за тарифата от 50 евро за пропускане на незаконен мигрант през границата.