Ходът на ГЕРБ с номинирането за премиер на неврохирурга проф. Николай Габровски общо беше определен като изненада. Появата на лекаря на "Дондуков" 2, за да вземе папката с първия мандат за съставяне на кабинет, се оказа неочакван ход. Ето и някои от реакциите в социалните мрежи.

Преходът, разказан през участието на лекари

"Нашият преход може да се разкаже през участието на лекари в политиката. От патоанатом (Тренчев) през анестезиолог (Москов) до неврохирург (Габровски). Кой ще каже, че няма прогрес?", погледна по-общо на ситуацията културолагът Ивайло Дичев.

"Трябваше да го пазят за третия мандат"

Според Георги Кадиев Габровски е трябвало да бъде запазен за третия мандат.

"Проф. Габровски всъщност е по-добра кандидатура от Меси и Де Мария, защото е достатъчно отдалечен от политиката.

Но няма как да мине.

По-скоро трябваше да го пазят за третия мандат."

Добра новина ли е?

"Номинацията на известния неврохирург Габровски за премиер от ГЕРБ е добра новина, само от гледна точка на факта, че все още има известни и кадърни хора с желание да се занимават с политика и обществени дела. Тук оставаме на втори план дали първият ден в политиката следва да е на премиерския стол", смята Евгени Кънев.

"Проф. Габровски е неврохирург - професионалист на нивото на световния връх в своята област. Той е един от най-успешните мениджъри на българското здравеопазване, водещ интелектуалец и общественик. Желая му успех!", написа политологът Огнян Минчев.

"Пак добре, че е неврохирург, можеше да е Лъчо Мозъка!", шеговито коментира анализаторът Петър Чолаков в заиграване със специалността на Габровски.

"Бедни ми, бедни, проф. Габровски"

"Ей, колко лекари отидоха на кино покрай ГЕРБ... Проф. Габровски е поредният в кохортата от лекари, предоставили доброволно (или пък не?!) личността и авторитета си на ГЕРБ, за да бъдат хвърлени в огъня на едно варварско и напълно безсмислено жертвоприношение, направено в отчаян опит да омилостивят гнева на демоса. Бедни ми, бедни, проф. Габровски...! Какъв точно професионализъм претендирате, че притежавате, който ще ви помогне да се справите успешно със задачата да управлявате делата на държавата на "кръстопътя на толкова много кризи"?!!", коментира психиатърът Владимир Сотиров.

"И св. Николай да бяха издигнали"

"Когато видях проф. Николай Габровски да получава мандата от Радев, първото сравнение, което изникна в съзнанието ми е с проф. Анастас Герджиков и последвалото отношение към него.

Или както каза моят приятел Юли Павлов: и свети Николай да бяха издигнали...", смята журналистът Евгени Петров.

"Познавам го като блестящ специалист, изненадана съм, че е приел да се занимава с политика. И все си мисля, че лекарите са по-полезни при пациентите си", заяви пък вицепрезидентката Илияна Йотова.