Хърватия е на четвъртфинал на Световното след победа с дузпи срещу Япония - 3:1, след 1:1 в редовното време и продълженията. Вицешампионите от Мондиала в Русия ще играят с Бразилия.

Преди малко повече от четири години "ватрените" победиха два съперника с дузпи - Дания и Русия, като и сега пролича, че имат по-голям опит и класа в този елемент. Само един от техните изпълнители - Марко Ливая, пропусна, като уцели греда, докато вратарят им Доминик Ливакович влезе в историята, хващайки три удара на "самураите".

Даизен Маеда откри за Япония - една от приятните изненади на турнира, в 43-тата минута. В 55-ата Иван Перишич изравни. Азиатците отново не успяха да прескочат осминафиналите, досега не са стигали по-далеч.

Японците опитаха преса в началните минути и затрудниха максимално хърватите в изнасянето на топката. Постепенно хърватите овладяха средата на терена и стигнаха до своите шансове, но на два пъти Бруно Петкович и Андрей Крамарич не успяха да нанесат точен завършващ удар.

В 43-ата минута Япония поведе след разбъркване в наказателното поле. Хърватски защитник не успя да изчисти добре, а капитанът Мая Йошида намери Даизен Маеда, който без забавяне прати топката в мрежата. 

Хърватия възстанови равенството десет минути след почивката. Деян Ловрен центрира от дясно и Иван Перишич с майсторски удар с глава прати топката в долния ляв ъгъл на вратата за 1:1. Това е шести гол за Перишич при трите му участия на Световни първенства, с което се изравни с Давор Шукер.

В 63-ата минута Лука Модрич стреля мощно от 22 м, но Гонда прояви рефлекс и изби в корнер. Перишич можеше да отбележи втори гол за своя тим в 77-ата, но след негов шут защитник на Япония успя да отклони топката в корнер.

До края на редовното време и двата отбора предпочетоха да не рискуват и търпеливо изчакаха продълженията.

Предпазливите действия продължиха и в допълнителните 30 минути, като Япония имаше една ситуация след индивидуален пробив на резервата Минамино, който стреля от границата на наказателното поле, но вратарят Ливакович отрази.

В самия край на продълженията влезлият на мястото на Лука Модрич - Ловро Майер, получи шанс за удар от дъгата, но не уцели вратата и двубоят трябваше да се реши с дузпи.

При дузпите

Такуми Минамино (Япония) - Доминик Ливакович спаси, лошо изпълнение на халфа, резултатът остава 0:0 при 11-метровите удари

Никола Влашич (Хърватия) - гол, 1:0

Каоро Митома (Япония), втори пропуск, второ спасяване на Ливакович! 1:0

Марчело Брозович (Хърватия) - гол, 2:0

Такума Асано (Япония) - гол, японците откриха сметката си, 2:1

Марко Ливая (Хърватия) - греда! Несериозно изпълнение с лоша засилка и мижав удар, 2:1

Мая Йошида (Япония) - и трето спасяване на Ливакович! Хърватският вратар твори история, 2:1

Марио Пашалич (Хърватия) - гол, 3:1! Хърватия оцеля и е на четвъртфинал!