Мисля, че проф. Николай Габровски няма да стане премиер, известен е като много добър професионалист в медицинските среди, но се е съгласил да бъде употребен. Това заяви пред БНТ ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Според него кандидатурата на проф. Габровски е насочена към БСП, тъй като ГЕРБ могат да си осигурят във всяка една ситуация подкрепата на ДПС, но им е необходим още един партньор.

"Родословното дърво на проф. Габровски е много червено и затова е подбран, за да съберат подкрепа от БСП. Бойко Борисов не е приемлив партньор. Беше най-разумно той да се кандидатира за министър-председател", допълни Атанас Атанасов.

Според него поведението на БСП в парламента е неразбираемо.

"Кандидатурата се оценява и в зависимост от това кой я предлага. Той изпълнява политиката на тези, които са го предложили. Важно е кой ще бъде мандатоносител, защото предложеното от него правителство изпълнява неговите политики.

Не бихме отказали среща, на която да кажем защо не бихме подкрепили проф. Габровски. Няма да подкрепим първия мандат", допълни Атанас Атанасов.

Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, колкото и да заслужава уважение, няма да промени позицията на "Демократична България" за отказ от подкрепа на правителство с първия мандат. Това коментира другият съпредседател на формацията Христо Иванов.

"Ние продължаваме да смятаме, че ако изобщо в този парламент има някакъв шанс, при цялата сложност на политическия ребус, да се излъчи правителство, от наша гледна точка - това е с втория мандат", каза Иванов.

Той декларира, че от "Демократична България" са готови да продължат преговорите с "Продължаваме Промяната" за изработване на формула, която би дала някакъв шанс за кабинет на малцинството с втория мандат.

"Не бива да се подценява колко сложно би било това упражнение, но в крайна сметка те трябва да решат дали приемат тази отговорност или не", коментира Иванов.

От "Продължаваме промяната" заявиха миналата седмица, че няма да реализират правителство на малцинството, ако се приемат промените в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина.

"Очевидно е, че има огромни разделителни линии и недоверие към политическите формации в парламента. Преодоляването на тези натрупвания от разделение е много трудна задача.

За съжаление аз не виждам сериозни усилия от нито една формация, президента, включително с тези атаки, които предприема, да успокоим топката и да потърсим начин да преодолеем недоверието", коментира Христо Иванов.