Голяма част читателите на един от най-големите португалски вестници - “А Бола”, не искат Кристиано Роналдо да започва в титулярния състав на националния тим на Световното, разкри изданието.

Според резултатите от публикувана анкета, 70 процента от гласувалите предпочитат рекордьорът по мачове и голове за селекцията да не стартира в днешния осминафинал с Швейцария от 21 часа наше време.

Във форуми на изданието фенове посочват, че Кристиано видимо не е във форма, не вкарва голове, не проявява и лидерски качества. Някои от тях са подразнени от това, че в навечерието на Мондиала №7 даде интервю в Англия, в което остро нападна “Манчестър Юнайтед”. Дни по-късно бе освободен, а вчера стана ясно, че от почти сигурно от 1 януари подписва договор със саудитския “Ал Насър”, по силата на който ще получава по 200 милиона евро годишно.

Според запалянковци Роналдо проявява егоизъм, като мисли не за отбора, а за своята кариера. Това нямало да прави впечатление, но в трите мача в Катар дотук той не показва нищо, посочват някои.

Има и читатели на “А Бола”, които го защитават, прогнозирайки, че тепърва ще дойде момент, в който звездата ще напомни за класата си.

Роналдо вкара само един гол на Световното дотук - от подарена дузпа в първия мач с Гана. След това ФИФА зачете попадение на Бруно Фернандеш, а не на Роналдо, който опита да играе с глава при центриране на своя съотборник.

Топ реализаторът попадна в класации с разочарования за първата фаза на Мондиала.

Междувременно селекционерът Фернандо Сантуш показа завидно самочувствие на вчерашната си пресконференци и на въпросите "Кой е фаворит на Мондиала?" и "Кой отбор ви хареса най-мното досега, той отговори: "Португалия".

Той бе питан и за Роналдо.

"Не знам за Роналдо и “Ал Насър”, не съм говорил с него на тази тема. Това е негов избор, негово решение. Дори не бях разбрал, научих преди малко. Той е изцяло фокусиран върху Световното първенство и иска да помогне на отбора", каза Сантуш.

Той говори и за поведението на звездата си срещу Южна Корея, когато се заговори, че не е останал доволен от смяната си. След това Кристиано заяви, че е репликирал не треньора, а корейски футболист.

"След мача бях на флаш интервю, а след това отидох на пресконференция. Повтарям, че на терена не чух нищо. Видях, че той спори с корейски футболист. Дали видях видео след това? Да, и не ми хареса изобщо. Но проблемите си ги решаваме между нас”.

По повод проучването на “А Бола”, Сантуш даде следния коментар:

"Не вярвам на проучванията, защото не ги чета. Не гледам новини, тъй като съм зает с тренировките. Откакто съм поел отбора през 2014 г. винаги съм искал да направя само най-доброто за Португалия.”

"Швейцария е изключително опасен съперник. Два силни отбора се срещат. Мачът е непредвидим. Швейцарците биха казали, че те са фаворити и това е нормално. Ние пък вярваме, че ще продължим напред. Те не играят отскоро заедно, дълго време са заедно. И това се водя в мача срещу Сърбия, когато изоставаха с 1:2 в резултата, а действаха напълно спокойно.

Те много добре знаят какво искат. Не очаквам да се защитават. Ние имаме големи отговорности, защото представляваме Португалия. Винаги е добре да усещаш адреналина да защитаваш страната си. Искаме да спечелим и го искаме много", добави португалецът.

"След 1966 г. имаше дупка в представянето на Португалия на Световни първенства. Дори не мога да го обясня. Имали сме силни отбори и футболисти, които можеха да постигнат много. Но такава е историята на футбола. След 90-те години започнахме да се класираме често, а в последните 20 години сме неизменно на големи първенства. Сега имаме по-голям шанс да достигнем финал и да го спечелим", смята Сантуш.

Програмата за 6 декември, вторник

17:00 часа: Мароко - Испания, БНТ 1, БНТ 3

21:00 часа: Португалия - Швейцария, Нова тв

Тази вечер ще се изиграят и последните два осминафинала, ще бъде излъчен четвъртият четвъртфинал, а следващите два дни са почивни.