Хиляди хора пренебрегнаха вчера студовете в монголската столица Улан Батор, за да протестират срещу корупцията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Демонстрантите – повечето млади, се стекоха на столичния централен площад "Сухбаатар", където е разположен правителственият комплекс, въпреки температурата от минус 21 градуса по Целзий. Те настояваха за "правосъдие" за корумпираните функционери и за разпускане на парламента.

След нахлуването на Русия в Украйна инфлацията в Монголия достигна 15,2 процента.

"Помощ, страната ни е на път да се срути", пишеше на плаката на един от демонстрантите.

Двама овчари разказаха пред АФП, че са пристигнали в столицата, специално за да участват в демонстрацията.

"Не е хубаво нищо да не се върши. Според мен младите с право са разгневени", заяви за АФП Енх Амидрал, баща на три деца, и изрази желание правителството "да накаже крадците".

"Те изглежда са забравили какво ни обещаха – обещаха ни по-добър живот. Би трябвало да подобрят нещата", каза студентка, представила се само с фамилно име – Баярмаа. "Но те не правят нищо – вземат ни парите и се изхранват с тях", добави тя.

Напрежението в района се изостри и към 21:00 часа местно време, когато полицията разпръсна множеството.

Предния ден посолството на САЩ в Улан Батор съобщи за стотици демонстранти, опитали се да влязат в резиденциите на президента и на премиера, но спрени от полицейска барикада.

Вълненията бяха подхранени от разкрития на разтревожени граждани, според които милиарди долари от износа на въглища, по-специално за Китай, са откраднати от депутати, свързани с тази индустрия.

В средата на ноември монголският антикорупционен орган съобщи, че над 30 служители, включително шефът на държавната каменовъглена компания Ерденес Таван Толгой, са разследвани за злоупотреби. 

Някои монголски наблюдатели твърдят, че протестите са режисирани от президента Ухнаагийн Хурелсух в навечерието на предстоящия Конгрес на управляващата Монголската народна партия, за да упражни натиск върху кабинета на премиера Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене.

Конференцията на Монголската народна партия, насрочена за днес, е отложена във връзка с протестите в Улан Батор, информира монголският сайт "Тайм", цитиран от ТАСС. Предвидено бе форумът да избере нов лидер на партията.