Големи и малки, в нужда и извънредно печелещи - всички предприятия в България ще получат допълнителна помощ в сметките си за електрическа енергия, след като днес парламентът окончателно реши да намали още повече таванът на цената до 200 лв. за мегаватчас. Днешните действия на практика промениха решение от преди две седмици, когато пък се гласува двустепенно таксуване за малки и големи. 

В пореден изблик на популизъм обаче, днес нещата завиха в нова посока и така всички ще получат допълнителната помощ. Тя ще струва нов един милиард на държавната енергетика и общо помощите могат да ударят 13 млрд. лв. за една година - вторият най-голям разход след пенсиите. Какво означава това? Компании, които трудно се справят със сметките, ще получат глътка въздух, но такава ще получат и компании като "Лукойл" - свръхпечелещо предприятие в момента. 

Дотук се стигна, след като министерствата на енергетиката и икономиката остро се противопоставиха на разделението на малки и големи и обявиха, че такава двустепенна таванна стъпка няма как да бъде администрирана. Особено заплашени били детски градини и училища, които щели да плащат по-големи сметки, а и ЕК можела да сметне схемата за държавна помощ. 

Днес против идеята се обявиха основно от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Много от техните депутатите обаче подкрепиха идеята. 

Така за пореден път парламентът показа, че не може да гласува против популистки мерки, които не са целенасочени и източват кръвта от българската енергетика.