Германия ще може да участва в европейския фонд „Корона“, реши днес Федералният конституционен съд. Той отхвърли две конституционни жалби срещу участието й. Чрез този фонд ще бъдат разпределени милиарди под формата на заеми и безвъзмездни средства между държавите членки за смекчаване на последиците от пандемията.

Съдът отхвърли двете жалби, в които фондът на ЕС се разглеждаше като присъединяване към "дългов съюз".

Нито компетенциите на Европейския съюз са били очевидно надхвърлени, нито бюджетната отговорност на Бундестага е била накърнена, посочиха съдиите. Те подчертават, че Бундестагът трябва да следи използването на средствата и развитието на риска от отговорност и при необходимост да предприеме контрамерки.

Едната конституционна жалба е подадена от над 2200 жалбоподатели от така наречения „Съюз гражданска воля“ около бившия лидер на „Алтернатива за Германия“ Бернд Луке, а другата - от предприемача Хайнрих Вайс. Те твърдяха, че ЕС е надхвърлил правомощията си. Според тях Бундестагът не е трябвало да одобрява пакета.

Жалбоподателите се опасяваха, че фондът за възстановяване "ЕС от следващо поколение" може да се превърне в солидарна отговорност, така че Германия евентуално да трябва да плати дълговете на други държави в определен момент.

През март 2021 г. Парламентът одобри участието на Германия в програмата за възстановяване. За смекчаване на последиците от пандемията Комисията на ЕС може да заеме стотици милиарди евро и да ги предостави на държавите членки под формата на безвъзмездни средства или заеми - до голяма степен за подобряване на защитата на климата и цифровизацията. Фондът "Корона" на ЕС предвижда Еврокомисията да набере на капиталовия пазар 750 млрд. евро - по цени от 2018 г. Заемите трябва да бъдат изплатени от страните между 2028 и 2058 г.