Унгария блокира макрофинансовата помощ на ЕС за Украйна в размер на 18 милиарда евро. Така тя принуди страните членки (Съвета) да поискат Европейската комисия да актуализира оценките си за реформите, извършени от Будапеща, преди да решат дали да й бъдат орязани парите от еврофондовете.

Това стана ясно след днешния Съвет „Икономически и финансови въпроси“ (ЕКОФИН) в Брюксел.

ЕС иска да отпусне 18 милиарда евро за Украйна за 2023 г. Днес обаче е одобрена само една от трите финансови мерки. За нея се изисква квалифицирано мнозинство, обясни чешкият финансов министър Збинек Станюра.

Става дума за допълнение на финансовия регламент, което ще позволи финансирането на макроикономическата помощ да бъде извършено в рамките на т.нар. стратегия за диверсифицирано финансиране.

„Комисията може да започне да тегли заеми, за да осигурим финансова подкрепа за Украйна в началото на януари. Мисля, че не можем да си позволим повече закъснения“, каза Станюра.

Съветът не успя да приеме инструмента „Микрофинансова помощ +“, създаващ рамката за подкрепа на Украйна, както и добавка, гарантираща заемите за Украйна за 2023 и 2024 г.

Збинек Станюра даде ясно да се разбере, че вижда като един общ пакет новата помощ за Украйна националния план за възстановяване на Унгария и директивата, гарантираща световен минимум на облагане на многонационалните компании.

Одобряването на пакета зависи от мерките, които Унгария предприема за защита на бюджета на ЕС. Затова Съветът поиска днес Европейската комисия да актуализира своята оценка, включително на напредъка по одобрените наскоро законодателни мерки в Унгария. Тази оценка може да бъде направена идната седмица

„Чешкото председателство е ангажирано с постигането на компромис и вярвам, че ще го постигнем до дни. И тогава ще бъде само технически въпрос одобряването на целия пакет“, заяви чешкият финансов министър.

И допълни, че това може да стане на видеоконференция на Съвет ЕКОФИН в края на годината.

Преди седмица ЕК остави в сила предложението си за орязване със 7,5 млрд. евро на парите за Унгария от европейските фондове. Страните членки имат срок да гласуват до 19 декември. За решението е необходимо квалифицирано мнозинство.