Европейската комисия оставя в сила предложението си за орязване с 65 на сто на парите от еврофондовете по три оперативни програми за Унгария.

Това обяви изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

Сумата се равнява на 7,5 милиарда евро.

Страните членки (Съветът на ЕС) имат срок до 19 декември да гласуват по въпроса. За това е необходимо квалифицирано мнозинство.

ЕК представи днес оценката си за обвързващия механизъм за Унгария. Той предвижда отпускане на пари от еврофондовете само при положение, че страната зачита върховенството на закона.

Заключението на Комисията е, че макар властите в Будапеща да са предприели определени стъпки, все още съществува заплаха за бюджета на ЕС.

Макар редица реформи да са извършени или да се провеждат в момента, Унгария не е успяла да приложи както трябва и както бе обещала главните аспекти на необходимите 17 мерки, договорени според обвързващия механизъм до крайния срок, който изтече на 19 ноември. Става дума най-вече за новосъздадения Орган за интегритет и процедурата за съдебен преглед на прокурорските решения.

ЕК стигна до извода, че условията за прилагането на регламента остават и че са необходими допълнителни съществени стъпки, за да бъде елиминиран оставащият риск за бюджета на ЕС в Унгария. В резултат Брюксел реши да остави в сила предложението си от 18 септември. То е за орязване на 7,5 милиарда евро по три оперативни програми за кохезия.

Същевременно обаче ЕК реши да подкрепи националния план за възстановяване и устойчивост на Унгария. Тя се убеди, че в него са включени съществени мерки за независимост на съдебната система и защитата на европейския бюджет. Условието обаче е пълно и ефективно прилагане на исканите мерки. На практика в плана и с цел разрешаване на проблемите, свързани със заплахата за европейския бюджет, Унгария се ангажира със споменатите 17 мерки, както и с други свързани с върховенството на закона реформи, засягащи независимостта на съдебната система. Те са ясно определени в 27-те т. нар. супер мерки. Това означава, че до пълното и безусловно прилагане на тези 27 супер мерки Унгария не може да получи нито цент по своя национален план за възстановяване и устойчивост.

Интересното е, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не пристигна днес в Будапеща. За първи път тя не отива в страна от ЕС в деня, в който Комисията одобрява нейния план.