На 6 декември още две украински посолства - в Румъния и Дания, получиха опасни колети, съобщи на онлайн брифинг министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, предаде местното издание "Гордон".

Кулеба припомни кампанията за сплашване срещу украинските посолства и консулства, която започна в края на ноември.

"Експлозивен пакет в Мадрид, окървавени писма с животински очи в други столици… Мога да повторя за всички врагове на украинската дипломация – няма да можете да ни сплашите или спрете. Ние сме единен екип от украински дипломати и ние продължаваме да работим, за да защитим Украйна и да донесем нашата победа", заяви Кулеба.

И призова всички, които тероризират украинските посолства, да не ги губят времето и парите за пощенски марки.

Преди седмица плик избухна в украинското посолство в Испания. Писмото е изпратено до посланика Погорелцев. Пакетът събудило подозрението на секретарката на посланика, защото е без обратен адрес. В резултат на експлозията комендантът на посолството е получил леки наранявания. Други служители на консулството не са пострадали. След инцидента Кулеба нареди да се засилят мерките за сигурност във всички задгранични мисии на страната.

В Испания на 1 декември бяха открити още пет писма с експлозиви. Те са изпратени до премиера на страната, до местното министерството на отбраната, до авиобаза и до компания, която произвежда оръжия за Украйна, както и до посолството на САЩ в Мадрид.

На 1 декември Кулеба каза, че украинските дипломатически мисии в чужбина са получили писма с "много конкретни заплахи". Той не даде подробности, но на 2 декември украинското външно министерство съобщи, че украинските посолства и консулства са получили окървавени пакети с очи на животни.

Външният министър подчерта, че докато тече разследването, той няма да твърди, че "трилърът" с раздаването на кървави пакети в украинските посолства е пряко действие на руските специални служби. Но фактът, че това по някакъв начин е свързано с Русия, е безспорен, смята ръководителят на украинското външно министерство.

От "Гордон" отбелязват, че в същия ден, в който са пратени окървавените пакети с животински очи, зоозащитници откриха 60 трупа на кучета с извадени очи, отрязани носове, лапи и гениталии в гробище за добитък край руския Астрахан.

До днес са регистрирани 21 случая на заплахи към украински посолства и консулства в 12 държави.