Най-малко 9 деца са починали във Великобритания от бактериални инфекции от септември досега. Смъртта им е настъпила от усложнения, причинени от бактериална инфекция от стрептококи А. Здравните власти в страната решиха по изключение на деца в ранна училищна възраст, които са в риск за по-тежко протичане на болестта, да се дават антибиотици превантивно. Според някои от специалистите необичайните случаи се дължат на срив на имунната система заради COVID мерките.

Обичайно този тип инфекции са по-скоро леки, протичат с възпалено гърло и възпаление по кожата и могат да бъдат третирани със стандартни антибиотици, като смъртните случаи са редки. В екстремни ситуации може да се стигне до инвазивна стрептококова болест от група А, или iGAS (invasive group A streptococcus), която да е фатална. Властите във Великобритания отчитат скок в точно тези опасни случаи на iGAS тази година, като най-застрашени са децата под 10-годишна възраст, съобщава "Гардиън".

"Дадохме инструкции на лекарите, където е необходимо, да предписват пеницилин като най-добра линия за защита. Там, където има разпространение в началните училища, да помислят за употребата на антибиотици профилактично."

Британският министър на здравеопазването Стив Баркли заяви тази сутрин по „Скай нюз“, че страната му разполага с „добри запаси“ от антибиотици за третиране на случаите на бактериалната инфекция. Преди това се появиха информации от фармацевтични източници, че има недостиг на пеницилин и сериозни притеснения, че някои рецепти няма да могат да бъдат изпълнени.

Във вторник беше съобщено за смъртта на 5-годишно момиченце от Белфаст, отново тежък случай на стрептококи А. Стела Лили Маккоркиндейл стана деветото починало дете от инфекцията във Великобритания през последните седмици.

Лекарите в страната обикновено избягват предписването на антибиотиците заради опасността от създаване на резистентност. Здравните власти сами определиха сегашната препоръка като изключение, което се налага заради "извънредните обстоятелства" като се вземе предвид всеки отделен случай.

Професорът по педиатрия от Университета на Бристол Адам Фин каза пред Times Radio, че е важно да се запази правилният баланс.

Децата, при които има нетежка форма на инфекцията, могат да се почувстват добре, после зле, докато протича заболяването, но те продължават да се хранят и да пият вода.

Децата с инвазивната бактериална инфекция нямат такива епизоди, в които се чувстват добре - при тях положението става само по-лошо, чувстват се все по-зле, обясни професорът.

След болестите, причинени от стрептококите от група А, са импетиго (кожно заболяване), ангина, скарлатина.

Във Великобритания има скок на случаите на скарлатина. Между 14 и 20 ноември са регистрирани 851 случая. В предишни години средните стойности за този период от годината са 186 случая.

Какво представляват стрептококите от група А?

Стрептококите от тази група могат да причинят различни инфекции. Това са бактерии, които често могат да бъдат открити в гърлото или по кожата, много хора ги имат без дори и да осъзнават това. Но могат да ги предадат на други, които да се разболеят. Това става при близък контакт, при кашляне, при кихане. Детските градини и училищата са местата, където най-често има епидемични епизоди.

Симптомите на някои от най-честите болести, причинени от тези стрептококи

При ангината симптомите са болки в гърлото, но те са различни от просто зачервено гърло. Трудно се преглъща, често има гной по сливиците.

Първите симптоми на скарлатината са подобни на тези при грипа - висока температура, болки в гърлото. Обривът започва да се появява между 12 и 48 часа по-късно като започва от гърдите и корема, след това плъзва по цялото тяло. Много характерен за скарлатината е и т. нар. малинов език.

Импетиго е кожно заболяване. Първите признаци са  “червеникави рани” по кожата. Образуват се мехури, които след разпукването си образуват жълтеникава крусти (кора).

Много рядко стрептококите А могат да причинят тежко заболяване, когато бактериите навлязат в части от тялото, в които обичайно няма бактерии - кръв, мускули, бели дробове. Тогава се стига и до инвазивната стрептококова болест, която може да се превърне в животозастрашаващо заболяване. Две от най-опасните, но много редки форми, са стрептококовият токсичен шоков синдром и некротизиращ фасциит.