Случи се чудо в най-новата история на взаимоотношенията между МВР и прокуратурата на Иван Гешев - двете институции влязоха в "съдействие и координация" (по Гешев) - в акция срещу притежанието и разпространението на наркотици.

Тази координация стана още по-видима, след като минути след изявлението на МВР министъра Иван Демерджиев за наличието на въпросната акция, кръстена от медиите "Бело", такова дойде и от обвинител номер едно. И двамата днес обявиха, че работят добре съвместно. 

Акцията е мащабна, на територията на цялата страна е, обяви първо Демерджиев. "Вярвам, че могат да се намерят и други подобни сфери, в които да сме на едно мнение (с прокуратурата)", допълни той.

"Удовлетворително за мен е, че тя протича при много добро взаимодействие по места със структурите на прокуратурата", посочи той.

А главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че е стартирала в полунощ, като до този момент има вече 56 задържани. В нея участват над 3000 служители на силите на реда - полиция, жандармерия, гранична полиция, допълни той. Проверяват се търговски обекти, заведения, частни адреси. Към момента са проверени 150 обекта. Акцията ще продължи и в следващите дни, заяви още професионалният ръководител на министерството. Не стана ясно колко. 

Минути по-късно специално изявление даде и Иван Гешев. За да обяви, че обвинението е в "съдействие и координация с МВР" по акцията и разктирията на полицията ще се ползват с приоритет за прокуратурата. Т.е. "приоритетно ще има привличане под наказателна отговорност".

На финала Гешев добави, че дали представители на различни институции се харесвали или не, не интересувало хората - щом тези институции си вършат работата. Последното, както и цялата съвместна дейност от днес, трябва да обвируса "заравяне на томахавките". Министерството и обвинението, особено по времето на Бойко Рашков начело на МВР, не само не работеха заедно, а точно обратното. Бяха конкуренти при "залавянето" на купувачи на гласове. МВР засипваше подопчената на Гешев институция с данни за проведени ключови разследвания, в т.ч. и свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, оповестявайки данни за това къде и за какво прокуратурата си е затворила очите, бави и отказва да образува досъдебни производства. Обвинението пък обстрелваше МВР за калпави разследвания, обвини ведомството, че ако има бум на престъпността, то вината е в него.

Самият Демерджиев наследи като служебен министър на правосъдието, подготвените от предшественика му, станал междувременно конституционен съдия - Янаки Стоилов, "папката" с искането за импийчмънт на Гешев и досега не демонстрираше ласкаво отношение към него.