Германската полиция извърши днес мащабни арести срещу терористична група, която планирала да свали правителството. 25 души са арестувани, а срещу 52-ма са отправени обвинения за опит за въоръжен преврат. Сред тях има има бивши елитни войници и бивш член на Бундестага от „Алтернатива за Германия“.

Разследващите нанeсоха удар в ранните часове на сутринта: специални полицейски части нахлуха в домовете на обвиняемите, арестуваха 25 души и извършиха мащабни претърсвания.Федералната прокуратура е повдигнала вече обвинение срещу 50 мъже и жени за създаването на терористична организация, която да премахне конституционния ред на Федерална република Германия и да създаде държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Терористите планирали, наред с други неща, да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да вземат властта. Твърди се, че за момента на "превземането" вече са избрани хора за важни министерски постове. Водещи следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: "По своя обхват тя надхвърля всички измерения."

Тъй като значителна част от групата се състои от бивши войници на Бундесвера и НВА (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има хора със специална военна подготовка, групата се смята за особено опасна. Сред обвинените има съдийка от Берлин и бивш депутат от „Алтернатива за Германия“.

Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, за ареста на обвиняемите и за гарантиране на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции.

Според информация от телевизия ARD централната фигура на групата е Хайнрих Ройс, потомък на отдавна съществуващ княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж е водеща фигура в движението на райхсбюргерите и от години публично защитава своите странни тези. През 2019 г. например той се появи като говорител на "Worldwebforum" в Швейцария и заяви, че Федерална република Германия не е суверенна държава, а все още се контролира от съюзниците.

В друго видео в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система "фирми". Според разследващите в случай на предполагаем планиран преврат групата е предвиждала Ройс да стане регент. Ройс работи като самостоятелен финансов съветник във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според средите за сигурност членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

При подготовката на планираното поглъщане се твърди, че е бил сформиран своеобразен "кабинет в сянка" начело с Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от „Алтернатива за Германия“ Биргит Малсак-Винкеман, която също принадлежи към кръга на обвиняемите. След като миналата година напусна Бундестага, тя отново работи като съдия в Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийското място заради участието ѝ в „Алтернатива за Германия“ досега са били неуспешни.Твърди се, че Тим Паул Г., друг обвиняем и доктор по право, е бил предвиден за министър на външните работи, а Матес Х. от Баден-Вюртемберг, който от години е известен като идеолог на райхсбюргерите, - за въпросите на международното право. Лекарката Мелани Р. от Долна Саксония е включена в списъка като своеобразен министър на здравеопазването. Според разследващите се предполага, че тя е подпомагала групата и финансово.

Органите за сигурност смятат групата за изключително опасна, най-вече защото сред обвиняемите има действащи и бивши войници на Бундесвера със специална подготовка. За едно от тези лица се твърди, че е Рюдигер фон П., който в началото на 90-те години на ХХ в. командва парашутен батальон, докато батальонът не е включен в новосъздадената тогава "Команда Специални Сили“ (KSK). По това време Рюдигер фон П. е уволнен от Бундесвера, защото е присвоил или продал оръжия от запасите на Националната народна армия на ГДР. Според разследващите Рюдигер фон П. е смятан за ръководител на групата. Към групата на заподозрените принадлежи и друг бивш редовен войник с криминално досие - Марко Х., който е служил в КСК.  Рюдигер фон П. и Марко Х. са били активни участници в протестното движение "Корона" в Пфорцхайм, където Х. по-специално се е грижил за набирането на нови членове на групата.

Всъщност групата вероятно е полагала усилия и за набирането на активни войници - и то с успех: в групата на обвиняемите има войник от КСК, който работи като логистик за сдружението. В разследващите кръгове се говори, че в казармите е имало няколко опита за вербуване на действащи войници като членове.

Някои заподозрени членове на групата вече са се появили публично като активисти на протестни събития срещу пандемичните мерки. Например бившият полковник Максимилиан Е. По време на протестна акция срещу пандемичните мерки той публично се изказва в подкрепа на изпращането на КСК в Берлин, за да "почисти мястото както трябва". По време на активната си служба в Бундесвера Е. е бил член на Командването на специалните сили.

През лятото той се включва в наводненията в Ахртал с група ветерани, носи униформа, пише "заповеди" и създава своеобразен "команден център" в едно училище, въпреки че отдавна се е пенсионирал от Бундесвера. Бившият полицай Михаел Ф. е друг обвиняем, който привлича вниманието на властите, след като н апротестите срещу пандемичните мерки често показва хитлеристки поздрав. Заради това е и уволнен от полицията на Долна Саксония.

В разследванията, довели до акцията, участват няколко служби за сигурност със стотици служители: Първоначално Федералната служба за защита на конституцията провежда разследване под името "Кангал" заедно с органите за защита на конституцията на няколко провинции. Поради връзките с Бундесвера в разследването се включва и Федералната служба за военно контраразузнаване. Накрая Федералната криминална полиция поема разследването с разследващата група "Сянка" с участието на няколко държавни криминални полиции. Разследването се води от федералния главен прокурор.