Десетки хиляди мароканци излязоха по улиците на големи европейски градове снощи с песни, танци и знамена, за да празнуват победата над Испания с дузпи на Световното в Катар, предадоха световните агенции.

Най-големи бяха тълпите в Париж, Брюксел, Амстердам, испански, германски градове с колонии от африканската страна. След първоначалните информации за мирно празнуване, стана ясно, че е имало безредици, в резултат на което - десетки арестувани.

Както преди дни, когато полицията в белгийската столица трябваше да прибегне до сълзотворен газ и водни струи, за да укроти чупещи витрини и коли емигранти. Тогава Мароко победи “червените дяволи”.

Огромни тълпи заляха "Шан-з-Елизе", палейки фойерверки и развявайки знамена.

Мароканската имигрантска общност във Франция е втората по големина след алжирската. Празници имаше и в други френски градове, като Марсилия и Ница, а араби от други страни поздравяваха съседите си за успеха, като някои се и включиха в тържествата.

Повече от 1000 мароканци излязоха и по улиците на германския град Дюселдорф. Движението бе спряно, а полицията съсредоточи усилията си върху опазването на обществения ред. Мароканци направиха голям празник и в Есен. Униформените бяха на крак до малките часове и в Амстердам (долу).

Северноафриканците заляха също улиците на Мадрид и Барселона. 

В Доха имаше сблъсъци между органите на сигурността и мароканските привърженици, заради това, че хиляди фенове не бяха допуснати в близост до стадиона.

За да осигури реда се намеси и специалната полиция за опазване от безредици, тъй като не стана ясно колко от мароканците навън имаха билети и колко нямаха.

Десетки арестувани в Нидерландия

Полицията в Нидерландия арестува няколко десетки марокански фенове заради участие в безредици, съобщи телевизионният канал NTK.

Стотици мароканци излязоха по улиците на различни нидерландски градове миналата вечер със знамена и факли. Празненствата, които започнаха мирно в някои от тях, включително в Амстердам, Хага и Ротердам, обаче прераснаха в безредици.

Фенове започнаха да хвърлят фойерверки по полицията и службите за спешна помощ, да ги замерят с велосипеди и да повреждат градската инфраструктура. На много места се наложи да бъдат извикани специалните сили, за да разпръснат привържениците.

В Ротердам, според NTK, са били задържани 35 души. На седем от тях е наредено да се явят в полицейските участъци в събота в 16:00 местно време и да останат там до късно вечерта. По това време отборът на Мароко ще играе срещу Португалия на четвъртфиналите на Мондиала в Катар. По време на безредиците един служител на реда е получил увреждане на слуха от силна експлозия на бомбичка.

В същото време служителите на реда отбелязват, че по-голямата част от празнуващите са се държали коректно.

В Амстердам и Хага са били арестувани 10 души. Съгласно съдебното решение двама от задържаните ще трябва да останат вкъщи преди, по време и след четвъртфиналите.

Задържани и във Верона

Най-малко 13 души са задържани във Верона по подозрение за нападение срещу марокански фенове, съобщи агенция АНСА, позовавайки се на местното полицейско управление.

Уточнява се, че вероятно всички арестувани са привърженици на ултрадесни организации. Във вторник вечерта група младежи нападнаха с вериги и бухалки автомобили на фенове, а една жена е получила леки наранявания. Най-малко на четири коли са нанесени материални щети.