„Испания не знае какво да прави с топката.“

„Много топка за нищо.“

„Стилът тики-така е мъртъв.“

„Испания се размаза в мароканската стена.“

Тези три заглавия в испанските медии обобщават отпадането на националния отбор на страната от Мароко на Световното първенство в Катар. Отборът от арабското кралство се класира за четвъртфиналите, след като не допусна гол в редовното време и продълженията и вкара 3 дузпи срещу 0 от страна на бившите световни и европейски шампиони.

Всички издания припомнят думите на старши треньора Луис Енрике, казани в навечерието на мача, че всеки от играчите му е тренирал по хиляда дузпи. Напразно. Испания сякаш е осъдена да губи след 11-метрови удари, пише в. „Ел Паис“. Прави го за пети път след Световните първенство през 1986, 2002 и 2018 г. и последното Европейско.

Докато Мароко не промени с нищо играта си, благодарение на която досега е допуснал само един гол, при това автогол, в мача с Канада в предварителната група. Африканците не отстъпиха на съперниците си нито сантиметър от стената, която бяха изградили около вратаря си Боно. И в която иберийският тим се размаза.

Със стила си мароканският треньор Уалид Реграги потвърди прякора си Арабския Моуриньо, изтъква в. „Ел Еспаньол“. И допълва, че испанците за целия мач са си подали топката 1019 пъти, но само веднъж са отправили изстрел към вратата. Вестникът издава смъртна присъда на стила "тики-така", практикуван от „Барселона“ в силните му години.

„Правило номер 1 на едно Световно първенство. Рано или късно идват дузпите“, пише в. „Марка“. И допълва, че след разгрома със 7:0 срещу Коста Рика небето се е разтворило за "Ла Роха" твърде рано. Оттогава до смъртоносната рулетка на дузпите Испания е вървяла все повече надолу.

А екзотичните отбори, класиращи се на Мондиали само за да си разменят фланелките със съперниците, вече са в историята. Играчите на Мароко бяха изпипали плана за мача на живота си и го изпълниха отлично, допълва спортното издание.

Въпросите оттук нататък са много, но най-важният е един - бъдещето на Луис Енрике. След две успешни първенства през 2021 г. като европейското (полуфинал) и Лигата на нациите (финал) последва сериозен спад. Той не е толкова в резултата, колкото в начина на игра. Луис Енрике е човекът, създал този отбор с този стил, и провалът е налице, заключава „Марка“.

Самият наставник заяви веднага след мача, че е единственият виновник за отпадането. Но не разкри подробности какво смята да прави в бъдеще, а се ограничи да каже, че то не го интересува.

В Мароко и сред мароканските общности зад граница настъпи луда радост. Интересно бе  да се видят хиляди хора с фланелки на Мароко и испански знамена или обратното. Нормално - немалко от тези хора са родени в Испания. И сърцата им бяха разкъсвани.

Такава бе картината и на „Едюкейшън стейдиъм“, където се игра мачът.

„Играят мама срещу татко“, сподели пред „Ел Паис“, един от мароканските запалянковци.

Подобно бе настроението в Сеута и Мелиля - двата испански анклава в Северна Африка, граничещи с Мароко. Пожеланията там варираха от „Сърцето ми е в Мароко“ до „Нека Испания победи, тя ни храни“.

В самата Испания хиляди мароканци излязоха по улиците на големите градове. Особено шумни бяха празненствата в Мадрид, Оспиталет, Ел Ехидо и другаде. По улиците обаче имаше голямо полицейско присъствие и до ексцесии не се стигна.

В Мароко пък в тържествата се включи лично крал Мохамед VI.