Служебният кабинет прие постановление, с което се одобряват допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер на 31 110 457 лева, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Средствата са необходими за заплащане на първата вноска по международните договори BU-D-SAD и BU-P-LBC за придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване.

На 25 ноември парламентът ратифицира международните договори. 

В началото на декември компанията производител "Локхийд Мартин" направи изявления до медиите, в което съобщи, че е започнало сглобяването на първия български изтребител F-16 от първия транш осем самолета.

"България ще получи доказано най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО", заявяват от компанията, припомня БТА.