Проф. Николай Габровски - кандидат за министър-председател с мандат на... БСП, подкрепен от ГЕРБ и ДПС.

Такава е актуалната парламентарна "клюка", за което намеква и с фейсбук пост депутатът от "Демократична България" Стоян Михалев.

"Кандидатурата на Габровски е насочена към третия мандат, като реверанс към БСП. Предлага се фигура, която не е политически ангажирана, защото това ще е формулата, зад която би застанала БСП.

Очевидно е, че между ГЕРБ и Радев са настъпили мир и синхронизация. Борисов е ментално неустойчив, не може да се позиционира", загатна Михалев.

Неофициално от ГЕРБ не отричат, че е воден подобен разговор, но само при обсъждането на възможни хипотези за съставяне на правителство. "Малко вероятен сценарий", заявиха пред Клуб Z от партията на Борисов.

На каква логиката се позовава този слух - според депутати. Предизвестено е, че първият мандат е провален - заради отказа на "Продължаваме промяната", БСП и ДБ да го подкрепят. Защо тогава ГЕРБ "изгърмя" коза с Габровски - уважаван неврохирург, далечен досега за политиката? "Габровски е ход за третия мандат", смятат народни представители. ПП вече даде заявка, че няма да предложи правителство на малцинството заедно с ДБ, какъвто бе първоначалният план. Причината - т.нар. Хартиена коалиция не само не се отказа от измененията в Изборния кодекс, но и ги наложи на второ четене и се готви да преодолее евентуално президентско вето.

Така стигаме директно до третия мандат, като прогнозата на народни избраници е, че и този път Радев няма да изневери на себе си, като го връчи на левицата. Според тях Радев не желае да легитимира "Български възход" на бившия си премиер Стефан Янев, като още със създаването на проекта, а после и по време на цялата предизборна кампания, мнозина решиха, че това е "президентска партия". Самият Янев никога не е отричал това - за да не развали доброто "електорално впечатление". Радев недолюбва и ДБ - също потенциален мандатоносител, чийто представители обяви от парламентарната трибуна за "войнолюбци". ДПС и "Възраждане" са изключаени априори - първата заради лошия си имидж, втората - заради анти НАТО и ЕС риториката си. Така за мнозина БСП се оказва вариантът - едно, че вече е "проиграван", второ - като "намигане" към левите избиратели, избиратели и на самия президент.

"ГЕРБ и БСП обаче трябва да опаковат съглашателството си ала коалиция "Рашидов" и тук влиза Габровски" - разсъждават депутати. - "Подкрепа, разбира се, едно такова управление ще има и от ДПС, но за да не дразни Движението, може да се използва и "Възраждане", която да осигурява подкрепа по различни мнозинства", допълват депутати. И дават пример с това, че партията на Костадин Костадинов напоследък е спряла с крайната си обществено неприемлива риторика. Което, апропо, е факт.

Неофициално от левицата посочват, че такъв сценарий граничи с невъзможното. "Корнелия Нинова винаги е заявявала, че един кабинет трябва да е политически, а не експертен. Това изключва проф. Габровски от уравнението", разсъждават на свой ред социалисти. И припомнят, че и ГЕРБ, и БСП имат решения на конгресите си за некоалиране.

Самата Нинова отказва да коментира третия мандат преди да се е стигнало до него, като даде заявка, че повече няма да отговаря на въпроси по темата. Засега е ясно само, че социалистите няма да подкрепят мандат на ГЕРБ и ДПС.