Кремъл подготвя таен план за евакуация на руския диктатор Владимир Путин в Латинска Америка в случай на поражение на Русия във войната срещу Украйна.

Това съобщават украински медии, позовавайки се на бившия автор на речи на Путин - Абас Галямов. По думите му проектът се нарича "Ноев ковчег" и организацията му стартира през пролетта на тази година.

Отбелязва се, че първоначално Китай е бил смятан за подходяща дестинация на Путин. Но Кремъл започнал да се опасява, че китайците не обичат губещите. Затова в приоритет за евакуация се превърнали Аржентина и Венецуела.

Галямов твърди, че "Ковчегът" се управлява от ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин, за когото се твърди, че има добри лични отношения с президента на Венецуела Николас Мадуро.

Съобщава се също, че не само Путин се готви за евакуация. Висши служители на Кремъл активно купуват недвижими имоти във Венецуела. Държавни служители от по-нисък ранг си издействат разрешение за пребиваване в Парагвай, Еквадор и Аржентина.

В сряда, 7 декември, по време на заседание на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека Владимир Путин заяви, че войната в Украйна може да се превърне в "дълъг процес". Той определи кражбата на украински територии за "значим резултат" от конфликта. Президентът на Руската федерация също така изтъкна гордо, че "Азовско море е станало вътрешен водоем на Руската федерация".

Путин добави, че "заплахата от ядрена война нараства", но увери, че "Русия няма да използва ядрено оръжие първа".