Пет минути. Точно толкова продължи срещата между кандидата на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски с представителите на левицата. Днес Габровски провежда срещи в парламента в търсене на подкрепа за кабинет, като първата бе с "Демократична България". От ДБ получи предизвестен отказ. Същото се случи и с БСП. Също предизвестено.

След размяната на любезности и от двете страни, лидерката на социалистите Корнелия Нинова заяви:

"Приемете нашите уважения като личност и като професионалист - ние няма да подкрепим правителство, тъй като за нас това е правитeлство на ГЕРБ".

Нинова припомни, че БСП и ГЕРБ "имат дълга история" на противопоставяне.

"Така че това е нашето отношение към вашата оферта", категорична бе Нинова.

Габровски посочи, че възприема ролята си в този процес като "медиатор", който може да спомогне за ревизия на взаимоотношенията между ГЕРБ и БСП.

"Да подчертая, аз съм в позицията си на гражданин тук", посочи той.

И заяви същото, което каза и на ДБ - че причината да се ангажира е, че смята първия мандат за по-реализируем от следващите два. 

И пак изброи приоритетите си - усвояването на средствата по плана за възстановяване, което изисква и парламент за приемане на съответното законодателство; влизането в Шенген - това "петно" върху България заради отказа на Нидерландия и Австрия, което трябва да се "премахне, ако щете и като чисто психологически аспект към българите", еврозона, антикорупционната реформа, реформа в правосъдната система.

На ДБ Габровски обеща да се ангажира с това, което дясната коалиция най-много иска - промяната в конституцията за въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор. Същото стори и със социалистите, като посочи като свой приоритет и спиране на обедняването на хората.

"България има нужда от стабилност за известен период", каза Габровски.