Създаване на механизъм, по който да се определя размерът на минималната работна заплата, така че нейният размер да бъде не по-малко от 50% от средната за предходните 12 месеца. Това приеха на първо четене днес депутатите в Народното събрание. "За" реформата гласуваха цели 175 народни представители. 

Партията, която предложи проекта е БСП. Според тях има европейска директива по темата, която указва какво трябва да се прави. Освен това било наложително да се изготви нов механизъм, заради високата инфлация и ниските доходи. Напълно очаквано - лидерката Корнелия Нинова отдели половината си реч на критики към служебния кабинет, който не пожела да внесе нов проект на бюджет, а реши да иска удължаване на действието на тазгодишния. 

Ако в крайна сметка проектът на БСП за минимална работна заплата мине и на второ четене, то от началото на януари тя ще скочи със 140 лв., при сегашно ниво от 710 лв. Според Георги Гьоков от БСП, ако сега не се направи, то догодина трябвало да се вдигне с 300 лв. 

Интересна се оказа позицията на ГЕРБ, която, по думите на Деница Сачева, подкрепя идеята като "политически сигнал", но пък и предупреди за рискове. 

"Трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата, защото увеличаването на минималната работна заплата с 10 лв. струва 50 милиона лева на държавния бюджет. Трябва да имаме предвид и дали увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка, с която предлагат колегите от БСП, няма да доведе до увеличаване на сивата икономика."

От "Продължаваме промяната" са съгласни с проекта на БСП и дори го надграждат, като ще предложат увеличението на МРЗ да стана автоматично на всеки шест месеца. 

"Периодът е важен, защото в период на инфлация, колкото е по-близо до крайния срок, докато се взима това решение, толкова по-актуализирана е тази заплата. В момента нашите сметки предпоставят, че това ще бъде около 860 лв.", обяви Кирил Петков.