Александровска болница ще бъде финансово подпомогната от Българската банка за развитие, съобщиха от лечебното заведение след среща между ръководството на болницата и Надзорния съвет на банката. От ББР са готови да отпуснат 5 млн. лева на лечебното заведение, което е в тежко финансови състояние, както и да гарантират доброто управление на дълга на "Александровска", който е 40 млн. лв.

Кредитната линия от банката ще бъде в допълнение към предоставените от Министерството на здравеопазването 35 млн. лв. Тя ще даде възможност от болницата да разплати просрочени задължения към доставчиците на лекарства и медицински изделия.

Новото финансиране ще позволи да се договорят по-благоприятни търговски условия с доставчици, като същевременно се осигурят ликвидни средства за осъществяване на оперативната дейност на лечебното заведение. Средствата ще послужат и за инвестиции в медицинска апаратура за оказване на качествена болнична помощ по стандартите за добра медицинска практика, казват от болницата.

През юли тази година Министерският съвет отпусна със свое постановление допълнителни средства на Министерството на здравеопазването за заем на "Александровска". С проекта на постановление чрез бюджета на Министерството на здравеопазването на болницата бяха предоставени 35 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение, натрупани от 2013 г. до сега.

През октомври от МЗ обявиха, че между 30 юни 2021 г., когато за директор беше назначен Атанас Атанасов, и 31 август 2022 г. ръководството на "Александровска" допуснало да се увеличат просрочените задължения с над 24 млн. лв. Атанасов отхвърли тези обвинения: „Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка от посочената в съобщението, а именно – 9,3 млн. лв."

Разплатени са 44 милиона лева от старите задължения, което е намалило темпа на ръст на просрочията, обясни още той.

От лечебното заведение тогава казаха, че не могат да усвоят отпуснатия от правителството заем в размер на 35 млн. лева, тъй като в условията за ползване на парите е заложено, че всичките им кредитори трябва да се откажат от наказателна лихва по задълженията и да ги опростят, а 7 от тях, сред които „Топлофикация-София“ и болницата "Майчин дом" са отказали да подпишат такива споразумения.

Кредит от 5 милиона лева, който трябва да отпусне ББР, също не беше стигнал до болницата, тъй като, според ръководството, МЗ не беше одобрило решението на Съвета на директорите за този заем.

Предизвестено на 13 октомври министърът на здравеопазването в служебното правителство Асен Меджидиев уволни Атанасов. На негово място беше сложен проф. д-р Атанас Йонков. Тогава от ПП излязоха с декларация, че целта на тази смяна е да бъде сложен човек, близък до ГЕРБ, който да усвои заема от 35 млн. лв. Различни проверки показаха, че основната задлъжнялост на най-старата университетска болница у нас е била натрупана при управлението на бившия директор и сегашен депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов - между 2013 и 2020 г.  като той поема лечебното заведение на плюс. Според одитен доклад, огласен от МЗ през септември м. г., през 2012 г. "Александровска" болница е с положителен финансов резултат и няма никакви просрочени задължения, но само година след това - когато нейн шеф става Ангелов - тя започва да трупа дългове и до юни на 2021 г. те са в размер на 69,8 млн. лв.