Актьорът Явор Бахаров не успя да оспори в съда наредбата, по която полицията прави проверки за употреба на алкохол и наркотици. Върховният административен съд обяви окончателно, че наредбата е приета напълно законно след обществено обсъждане.

Преди две години актьорът поиска от съда да отмени текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР срещу шофьорите. Тогава той  бе осъден на първа инстанция на една година затвор  и с отнета шофьорската книжка.

След това ефективната присъда на Бахаров бе заменена с условна, но той продължи да настоява за премахване на наредбата. В началото на седмицата актьорът бе арестуван за притежаване на наркотици.

Употребилите алкохол шофьори подлежат на наказателна отговорност, ако концентрацията на алкохол в кръвта им е по-голяма от 1.2 промила.

При употребилите наркотици долна граница няма.

Един от основните проблеми е, че няма точни критерии при тестовете, при които да се разграничава употребата на наркотици от метаболити на някои разрешени за употреба лекарства.

Така гражданин може да се окаже подведен под отговорност, защото е приел лекарство, а тестовете на МВР реагират като за наркотик. Подобен казус бе повдигнат по-рано тази година покрай пандемията.