Намиращият се в затвора в Беларус нобелов лауреат за мир Алес Бяляцки, който сподели тазгодишната Нобелова награда с правозащитни групи от Русия и Украйна, не е могъл да предаде речта си за церемонията, на която ще се връчи наградата и която ще се състои утре в Осло, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съпругата на дисидента Наталия Пинчук трябваше да произнесе словото на мъжа си. Тя сподели, че сега на церемонията ще се опита да сподели какви са мислите и чувствата на съпруга й.

Бяляцки, който е на 60 години, е основател на правозащитната организация "Вясна". Той бе арестуван по време на протестите срещу преизбирането на Александър Лукашенко преди две години и очаква присъда, която може да бъде до 12 години затвор.

От ареста му досега съпругата му го е посещавала само веднъж. Тя каза, че това е било през ноември и на срещата е имало охранители. Мъжът й бил в затвор  в Минск.

Той не е успял да предаде словото си за наградната церемония, защото ситуацията с предаване на писма от Беларус е много сложна и пощата се следи изкъсо.

"Но ние имаме неговите изявления от миналото, неговите мисли и онова, което ще кажа на церемонията, ще включва точно това", каза Пинчук.