Нобеловата награда за мир тази година получават правозащитникът Алес Бяляцки от Беларус, украинската организация Център за граждански свободи и руската "Мемориал".

Алес Бяляцки е беларуски опозиционер, председател на правозащитния център „Вясна“. Той беше арестуван за пореден път през юли 2020 г., признат е за политически затворник.

Обществената организация Център за граждански свободи (ЦГС) е създадена на 30 май 2007 г. и се намира в Киев. Мисията ѝ е да популяризира ценностите на човешките права, демокрацията и солидарността в Украйна и Евразия за реалното утвърждаване на принципа на човешкото достойнство. Това е първата в историята Нобелова награда за представител на Украйна, отбелязва агенция УНИАН.

Международното историческо, образователно, правозащитно и благотворително общество "Мемориал" е неправителствена организация, създадена за изучаване на политическите репресии в СССР. През декември 2021 г. руските власти ликвидираха руските юридически лица "Мемориал Интернешънъл" и Правозащитния център "Мемориал".

„Мемориал“ е историческо, правозащитно и благотворително общество, създадено в годините на перестройката. То проучваше кървавите репресии в СССР и благодарение на на него бяха идентифицирани и реабилитирани милиони невинни жертви на сталинския терор. Сред тях има стотици, а може би и хиляди разстреляни българи – предимно комунисти, емигрирали в Съветския съюз. Пръв председател на „Мемориал“ бе легендарният дисидент акад. Андрей Сахаров.

Представители на организациите съобщиха, че те и двете ще продължат работата си, без да бъдат юридически лица.

Нобеловият комитет подчерта, че тазгодишните лауреати "представляват гражданското общество в своите страни".

„През годините те защитават правото да се критикува правителството и защитават основните права на гражданите. Те положиха изключителни усилия за документиране на военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреби с власт. Заедно те демонстрират значението на гражданското общество за мира и демокрация“, се казва в изявление на Шведската академия.

Комитетът отбеляза, че Беляцки, лежал в затвора от 2011 до 2014 г. и арестуван отново през 2020 г., като все още е в ареста. Беляцки е един от основателите на продемократичното движение в Беларус още от 80-те години на миналия век.

Нобеловият комитет нарича руския „Мемориал“ „най-голямата правозащитна организация в Русия“.

"В допълнение към създаването на документален център за информация за жертвите от епохата на Сталин, "Мемориал" събра и систематизира информация за политическото потисничество и нарушенията на човешките права в Русия. Мемориал се превърна в най-авторитетния източник на информация за политическите затворници в руските досъдебни процеси центрове за задържане. Организацията също така е в челните редици на усилията за борба с милитаризма и защита на човешките права и законно управление, основано на върховенството на закона“, се казва в изявлението.

Комитетът също така отбеляза ролята на "Мемориал" в документирането на военните престъпления на Руската федерация по време на чеченските войни.

Украинският „Център за граждански свободи“, защитава „позиция за укрепване на гражданското общество и оказване на натиск върху властите, за да превърнат Украйна в пълноправна демокрация“, мотивира се Нобеловият комитет.

„След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., Центърът за граждански свободи положи усилия за установяване и документиране на руски военни престъпления срещу цивилното население на Украйна. В сътрудничество с международни партньори Центърът играе критична роля в изправянето на извършителите пред правосъдието“, е формулировката за ЦГС.

Според комитета че лауреатите на тазгодишния Нобел за мир „чрез своите последователни усилия в подкрепа на хуманистичните ценности, антимилитаризма и принципите на закона, са съживили и почитат визията на Алфред Нобел за мир и братство между държавите, визия, която е най-необходима в съвременния свят свят."