Руският президент Владимир Путин заплаши Запада да намали производството на руски петрол, "ако е необходимо", дни след като ЕС, Г-7 и Австралия въведоха тавани на цените на руския петрол от 60 долара, предаде Франс прес.

„Ще помислим за възможно намаляване на производството, ако е необходимо“, заяви Путин по време на пресконференция в Бишкек, столицата на Киргизстан, в кулоарите на регионална среща на върха. Механизмът, въведен от Запада, е "глупаво решение", което "не засяга Русия", добави той.

"Предложеният таван (от 60 долара) отговаря на цените, на които продаваме днес. В този смисъл не ни засяга по никакъв начин", отбеляза той пред журналисти.

Цената на барел руски петрол (марка "Урал") наистина се колебае около 65 долара, едва над европейския таван, което предполага ограничено въздействие в краткосрочен план, отбелязва АФП.

За страните, внасящи руски петрол, "следването на това вредно, непазарно решение би било глупаво за всички", каза Путин.

Такъв механизъм „засяга всички“, каза г-н Путин, „тъй като ако някой веднъж се съгласи, че потребителят определя цената, това ще доведе до колапс на петролната индустрия, защото потребителят винаги ще настоява цената да бъде колкото може по-ниска", каза той. „Ние няма да сме губещи при никакви обстоятелства“, добави руският президент.

В петък 27-те страни от Европейския съюз, Г-7 и Австралия се договориха за максимална цена от 60 щатски долара за суров петрол от руски произход, транспортиран по море, за да ограничат приходите на Москва за финансиране на военната си офанзива в Украйна . Така може да продължи да се доставя само петрол, продаван от Москва на цена равна или по-ниска от 60 долара. Над този таван ще бъде забранено на компаниите да предоставят услуги, позволяващи морски транспорт на петрол.

Още обвинения към Запада

Путин, който започна войната против Украйна, обвини днес Запада, че увеличава конфликтния потенциал в света. Той направи видеообръщение към участниците в среща на министрите на отбраната на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Организацията на независимите държави (ОНД), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Конфликтният потенциал по света се увеличава и това е пряка последица от опитите на някои западни елити с всички възможни средства да запазят политическата, икономическата, финансовата, военната и идеологическата си хегемония", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Почти 11 месеца след нападението срещу Украйна Путин без замисляне прехвърли върху "западните елити" и обвинение за "разпространение на хаос и изостряне на международната обстановка". Разбира се, главни виновници са Съединените щати и техните сателити, които залагали на силата:

"Те фактически разрушиха създаваната с десетилетия архитектура на стратегическата стабилност, агресивно разширяват географския обхват на експанзията на НАТО".

По думите му, за да сдържат и блокират всякакви алтернативни модели на развитие, САЩ прибягвали до "незаконни икономически и търговски санкции", използвали "цветни революции", за да свалят правителства и разпалвали военни конфликти, като с откровените си провокации повишавали градуса на напрежението и конфронтацията в различни региони по света.

След повече от 17 000 официални цивилни украински жертви и ранени във войната, започната от Русия, Путин обяви, че западните страни са превърнали Украйна в колония и използват украинския народ като пушечно месо.

"В продължение на години Западът безсрамно изпомпваше и експлоатираше ресурсите (на Украйна), поощряваше геноцида и терора в Донбас, на практика превърна тази страна в колония и сега цинично използва украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, и продължавайки да снабдява Украйна с оръжие и боеприпаси, изпращайки наемници, я тласка по пътя към самоубийството", каза руският президент.

И, разбира се, виновни за войната в Украйна са САЩ. 

Накрая Путин отдели време и на любимата си теза за зараждането на "многополюсен световен ред", което било "обективен исторически процес", който се случвал пред очите ни.