След дълги спорове, секретно заседание, което стана публично, и наказан депутат, Народното събрание най-после одобри решението за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна. 148 депутати подкрепиха ратифицирането на решението, 46 гласуваха "против".

По план дебатът трябваше да е при закрити врата, но от БСП започнаха да излъчват със смартфоните си от зала и след кратка почивка, заседанието бе възобновено публично, а най-активният "стриймър" - Бойко Клечков от левицата, бе порицан.

Най-бурният отпор, очаквано, бе от страна на БСП и "Възраждане". Левицата и националистите се упражниха отново в представяне на опорките на Кремъл от трибуната на българския парламент. 

Лидерката на БСП пък ловко употреби изказванията на френския президент Емануел Макрон, за които той бе критикуван:

"Има изгледи за мир в Украйна и той ще настъпи в определен момент. Трябва да дадем гаранции за Русия". Знаете ли кой е авторът на тези думи? Президентът Макрон. Той не е ли европеец, уважаеми евроатлантици? А след срещата му с Байдън чухте ли какво каза президентът Байдън? Че е готов на разговори с президента Путин", заяви Корнелия Нинова. "Рано или късно там ще има мир, и той ще бъде наложен с дипломатически преговори и разум. Нашата позиция е същата."

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов това решение щяло да засили "антиевропейските усещания" на българите.

"Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения. Тук царува евроатлантическо лицемерие, което беше разобличено още вчера. Това предложение, което сега тук се коментира, е крайно противоречащо на българските национални интереси. Ние от "Възраждане" ще направим всичко необходимо, за да може България в крайна сметка да е в съзвучие с нагласите на мнозинството от българските граждани и да е в съзвучие с българските национални интереси", заяви.

След гласуването Костадинов не пропусна да повтори фалшивите новини за убити българи в Украйна, за забрана да се говори на български език, а за капак направи и историческа аналогия, в която сравни Европейския съюз с хитлеристка Германия, говорейки за България по време на Втората световна война:

"В "Зора" и в "Утро", най-четените тогава вестници, има инетерсни заглавия - армиите на обединена Европа маршируват към Москва. Преди са били пречупени кръстове, сега са 12 звездички."

Явор Божанков единствен от БСП отново се обяви против политиката на партията си:

"Аз не знам как хората, които предлагат мир, си представят, че това ще стане - Путин ще се сети и ще се плесне по главата - ей, ето така става. Ние в прав текст казваме - да ги смачкат по-бързо и да се свършва. Разбира се, това няма да е само Украйна - след това следва Молдова. Нищо чудно, че НАТО се разширява."

Гласовете на ГЕРБ-СДС, "Демократична България", "Продължаваме промяната" и ДПС в крайна сметка надделяха. Дебатът обаче продължава, тъй като следваща точка е ратифициране на договор между България и Украйна за предоставяне на военната помощ.