В протест срещу решението на парламента и в нарушение на правилника няколко депутати от левицата започнаха да излъчват днешното заседание, което бе решено да се проведе при закрити врата. Първа точка в дневния ред, след бурни обсъждания дали да бъде включена, бе решението за изпращане на военна помощ за Украйна.

Водещият заседанието зам.-председател Росен Желязков се опита да прекрати незаконното излъчване от страна на депутатите, но безуспешно, и в крайна сметка депутатите от левицата напуснаха заседанието. 

Половин час по-късно то бе продължено - като вече открито.

Първоначално според дневния ред парламентът трябваше да изслушва служебния министър-председател Гълъб Донев за отказа на Нидерландия и Австрия да ни пуснат в Шенгенското пространство, а след него да бъде чут и регионалният министър Иван Шишков.

Очаквано, депутатите от БСП прекараха следващите 45 минути в опити да променят дневния ред и в надпревара кой ще изреди най-много опорки на Москва относно военната помощ за Украйна. Интересното е, че военното министерство вече даде да се разбере, че България няма да помогне с кой знае какво на Киев, но това не спря социалистите да правят "цирк".

"Тази спешност не е необходима, нека го направим другата седмица. Не оръжието е най-важното за страната ни", обясни Борислав Гуцанов.

"Това е абсурд, което го правите - вкарвате точка против правилника в момент, в който на страната ни е отказано да влезем в Шенген. Това, което правите, минава всички граници на разумното", каза пък Георги Свиленски.

"Интересува ви да вкарате България във война. Габровски трябва да върне мандата още днес. След като пренебрегнахме безплатните учебници на децата и ред други неща, редно е да включим нещо важно за българските граждани", отбеляза и Георги Гьоков.

И направиха опит да сменят първа точка с какво ли не - Закона за предучилищното и училищното образование, Закона за водите, Закона за местното самоуправление и пр. 

Общо се изказаха седем депутати от левицата, всичките им предложения бяха отхвърлени и бе обявена 15-минутна почивка преди закритото обсъждане на проект на решение за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна, внесена от Министерския съвет, както и законопроект за ратифицране на споразумението между МО на Република България и МО на Украйна относно безвъзмезно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Корнелия Нинова очаквано излезе от зала и събра журналистите на брифинг в кулоарите. Там повтори за стотен път прокремълската теза на БСП - че "вкарвате България във война".

"Призовахме президента като главнокомандващ да дойде и да присътва на това заседание. Той се обяви против това решение. Нарече ДБ войнолюбци, попита ще отидат ли на фронта. Защо от неговото правителство правят това - изпълняват решението на Народното събрание, но го засекретяват", попита тя. (България е парламентарна република и МС е задължен да изпълнява решенията на НС, б.р.).

На коментари на журналисти, че целият цивилизован свят помага на Украйна и всички европейски държави я подкрепят с оръжие (с изключение на Унгария и Австрия), а не влизат във войната, Нинова очаквано каза за пореден път:

"Има редица държави, които не се включват с предоставяне на оръжие. Всяка държава трябва да везме националното си решение. Не може сляпо да следваме други държави."

На финал Нинова се възмути на факта, че "Възраждане" напуснаха заседанието и не взеха отношение по въпроса, въпреки иначе русофилските си позиции.

Малко след началото на обсъждането на точката при закрити врата, няколко депутати от БСП започнаха да излъчват на живо в социалните мрежи, в нарушение на правилника на НС. Оказа се, депутатите от "Възраждане" просто са били заети в началото на деня - с нахлуване в столичен мол, където се провеждаше конференция за еврото. Веднага щом се върнаха, "удариха едно рамо" на социалистите.

Настъпи истински хаос, квесторите трябваше да запишат името на всеки нарушител със "стрийма". В крайна сметка, за да бъде прекратен циркът, се взе решение за откриване на дебатите. Като така и така е класифицирана информация какво точно ще изпращаме (ако) на Украйна.