Премиерът Гълъб Донев не е разговарял лично с премиера на Нидерландия Марк Рюте и с австрийския канцлер Карл Нехамер за кандидатурата на България за влизане в Шенгенското пространство. Това стана ясно от изслушване на служебния министър-председател по време на парламентарния контрол днес.

Донев изброи комисиите, които са идвали в България през последните месеци, положителните им заключения, както и с кого той лично е разговарял. Рюте и Нехамер не бяха споменати, макар точно техните две страни да са в основата на спирането на присъединяването на България. Донев е имал обща среща с всички посланици на ЕС, с премиерите на Полша, Гърция, Румъния, с Урсула фон дер Лайен. Бяха изброени онези, на които президентът Румен Радев е изпратил писма и с които е комуникирал.

Преди Съвета на ЕС на 8-9 декември на практика с Австрия и Нидералндия не били водени преговори "по същество, а разнопосочен диалог". Причината била, че разговори има, когато и двете страни обсъждат един и същи предмет - дали България е покрила критериите за членство в Шенген, докато Хага едностранно добавила нов критерий, а Виена действала "по-скоро по вътрешнополитически съображения, а не по реално констатирани недостатъци в изпълнението от България", стана ясно от думите на премиера.

Донев допълни, че подобни позиции внасят разделение в Съюза и поставят под съмнение неговото единство.

"Заедно с това се поражда съмнение за двойни стандарти", каза още Донев от парламентарната трибуна.

Той определи като "недостойни внушения" думите на Рюте, визирайки изказването му, че иска да е сигурен, че българската граница не може да се мине срещу 50 евро.

Донев призова на няколко пъти политиците в България да говорят внимателно, защото в чужбина следели дебата у нас и веднага използвали удобните им изказвания.

По-късно от "Продължаваме промяната" отвърнаха, че самият Донев днес от трибуната е обвинил Нидерландия и Австраия в двойни стандарти и неоснователни претенции към България.

От ГЕРБ пък прехвърлиха топката към ПП - критиките у нас към контрола на "Капитан Андреево" създавали неблагоприятно мнение за страната ни.

Според ДПС въпросът с членството в Шенген е надпартиен, но "за съжаление отново станахме свидетели на противопоставяне между институциите и партийно заяждане на дребно".

От БСП разкритикуваха Донев, че служебният кабинет е създал очаквания, че този път въпросът ще бъде решен, а те не са се оправдали.

Пред полупразната пленарна зала премиерът добави още, че страната ни не се е отказала от членството в Шенген, а дипломатическата активност на служебния кабинет по темата се е превърнала в приоритет и ще продължи.

"Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добро известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия", посочи премиерът по повод на отрицателното становище на двете страни.

Министерският съвет бил колективен орган на власт и всеки негов член работел "с една цел - да се постигне възможното". България все още разполагала с шанс да получи зелена светлина за членство в Шенгенската зона на предстоящия Европейски съвет на 15-16 декември. Възможно било това да се случи сега или през следващата година. Към момента индикациите са по-скоро за юли 2023 г., смята Донев.