Както се и очакваше, България засега остава извън Шенгенското пространство за свободно движение.

Такива са резултатите от приключилото малко след 15,30 ч. гласуване на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел.

Две държави гласуваха против България. Това са Нидерландия и Австрия.

Румъния също ще почака за Шенген.

Хърватия обаче получи единодушно одобрение и ще се присъедини на 1 януари 2023 г.

По време на предшествалата гласуването дискусия Австрия се изказа против приемането на България и Румъния сега. А Нидерландия подкрепи Румъния, но отряза България. От Ниската земя поискаха да има нов доклад за страната ни по Механима за сътрудничество и проверка (МСП). Първоначално бе планирано то да се състои по обед. След дискусията бе дадена почивка.

По-рано еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон заяви пред български журналисти, че "днес е денят". Така тя отговори на въпроса дали ако днес не бъдем приети в Шенген, може да се очаква нов, извънреден Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ до края на годината или решение с писмена процедура.

„Все още нищо не е напълно ясно. Ще има интересна дискусия и моите предвиждания са, че тя ще бъде положителна. Високо оценявам как чешкото председателство придвижи тези досиета. За първи път от 11 години насам имаме реална възможност да намерим решение за България и Румъния“, каза Йохансон.

Не помогнаха дори заплахите на Германия и Люксембург. Според дипломатически източници двете страни предупредили, че ще блокират членството на Хърватия, ако България и Румъния не бъдат допуснати. В крайна сметка обаче това така и не се случи.

Интересното е, че докладите по МСП за България, за които настоява Нидерландия,  бяха прекратени от Европейската комисия още през 2019 г. Мониторингът върху страната ни обаче остава, докато страните членки (Съветът на ЕС) не решат да го премахнат.

Отделно през 2020 г. бе въведен хоризонтален механизъм за състоянието на върховенството на закона във всички държави от ЕС.

Проверките по сухопътните граници на Хърватия със Словения и Унгария падат от 1 януари 2023 г.

От 26 март пък ще бъде премахнат контролът по летищата за полети, пристигащи от други страни от Шенген. Тази промяна трябва да съвпадне с преминаването към лятно разписание на ИАТА – Международната асоциация за въздушен транспорт.

От Нова година властите в Загреб ще започнат да издават шенгенски визи и ще имат пълен достъп до Шенгенската информационна система (ШИС).