Страните членки на ЕС (Съветът) одобриха днес отпускането на помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро през 2023 г.

Това стана на писмена процедура, както се и очакваше. Предложението ще бъде представено през следващата седмица за приемане на Европейския парламент.

Заемите ще имат 10-годишен гратисен период. Страните от ЕС ще покрият по-голямата част от разходите за лихви чрез външни целеви приходи. Гаранциите за тези заеми ще бъдат предоставени или от бюджета на Съюза, или от държавите членки.

Целта е да се осигури краткосрочна финансова помощ, финансиране на непосредствените нужди на Украйна, възстановяване на ключовата инфраструктура и първоначална подкрепа за устойчиво следвоенно възстановяване. Всичко това се прави оглед на подпомагането на Украйна по пътя ѝ към европейска интеграция.

Част от законодателния пакет - изменение на финансовия регламент - вече беше приета от Съвета „Икономически и финансови въпроси“ (ЕКОФИН) на 6 декември. За нея бе достатъчно квалифицирано мнозинство.

Приемането на другите две части, за което е необходимо пълно единодушие, обаче се провали заради ветото на Унгария. Това са инструментът „Микрофинансова помощ +“, създаващ рамката за подкрепа на Украйна, както и добавка, гарантираща заемите за страната за 2023 и 2024 г.