Компанията "Туитър" (Twitter) съобщи, че ще пусне утре обновена версия на абонаментната си услуга "Туитър Блу", предаде Ройтерс.

Потребителите могат да се абонират за обновената услуга, която ще им позволи да редактират туитове, да качват видеоклипове с резолюция 1080p и да получават синя отметка след проверка на акаунта за 8 долара на месец през уеб, но за 11 долара на месец през устройствата с операционна система iOS.

"Туитър" не обясни защо потребителите на "Епъл" (Apple) са таксувани по-скъпо от останалите в интернет, но в медиите се появиха съобщения, че компанията търси начини да компенсира таксите, начислявани във виртуалния магазин за мобилни приложения "Aп Стор" (App Store).

Първоначално "Туитър" пусна услугата още в началото на ноември, след което я спря, тъй като се появиха твърде много фалшиви профили. След това беше планирано да стартира отново на 29 ноември, но пускането беше отложено.

Илон Мъск, който купи "Туитър" за 44 млрд. долара, в поредица от туитове миналия месец разкритикува "Епъл", включително за 30-процентната такса, която производителят на айфони налага на разработчиците на софтуер за покупки в приложенията.

След това той обвини "Епъл", че заплашва да премахне "Туитър" от своя магазин за приложения и също така заяви, че производителят на айфони е спрял рекламата в платформата за социални медии.

След последвала среща с изпълнителния директор на "Епъл" Тим Кук обаче той написа в "Туитър", че недоразумението с премахването на социалната мрежа от магазина за приложения е изчистено.