"Независим народен представител на този етап ми звучи чудесно."

Това обяви изключеният в петък от ПГ на БСП депутат Явор Божанков пред бТВ в неделя сутрин. Той добави, че няма стратегия занапред, не е мислил и вземал решения за други парламентарни групи. След като Божанков в противоречие на партийната повеля, подкрепи даването на оръжия за Украйна при това с прочувствено слово от трибуната на НС, се появиха предположения, че върви към приставане на "Продължаваме промяната". Бившият БСП депутат днес благодари за публичната подкрепа на колегите си от ПП и ДБ. След което обаче уточни, че няма да напуска парламента, за което беше призован от БСП, но ще действа там като независим депутат.

"Не съм го направил с идея да ходя някъде другаде. Ако го бях направил, щях да кажа - напускам, за да се присъединя към...", каза той.

На въпрос дали е имало и ще има разговори с ПП или ДБ, той отговори: "Разбирам, че искате категоричен отговор, но нямам отговор. И аз не знам".

"Разводът е окончателен, категорично няма път назад в БСП", уточни още.

Той отхвърли възможността да има и по-близки отношения с т. нар. ново ляво - непарламентарни политически сили с неголяма електорална подкрепа, повечето произлезли от напуснали БСП политически фигури.

"Няма такава вероятност. Новото ляво е като старото, но му викат ново. Това не е ново ляво, не е ново, нелепо е да се каже, че е ново", обясни той.

Божанков отхвърли и спекулация, че се готви за друга политическа кариера - като кандидат-кмет на Горна Оряховица, при това издигнат от ПП.

Той посочи, че народният представител  гласува спрямо Конституцията, законите на страната и личното си убеждение. По отношение на моя морал аз нямам проблем, по отношение на Конституцията - също. Има моменти, в които партийната дисциплина и интересите на партията не са над интересите на държавата, смятам че съм постъпил правилно, каза Божанков. 

Той обяви още, че ако "можем да върнем времето назад и път пъти да гласувам, пак пет пъти бих гласувал по този начин" (за военната помощ за Украйна - бел. ред.).

Божанков уточни, че от парламентарната група на "БСП за България" са му предложили да не участва в гласуването и да излезе от зала при гласуването на решението за предоставяне на военна и военнотехническа помощ за Украйна.

"Считам, че това е исторически момент за България и държа един ден децата ми да знаят как съм гласувал и каква е била моята позиция и спрямо хартиените бюлетини, и спрямо конфликта в Украйна. Не мога да си позволя просто да изляза от зала и да се скрия в кулоарите", добави депутатът. 

Според него българите погрешно, когато заемат позиция, винаги гледат коя е силната страна в един конфликт, а не коя е правилната. Затова и са правили неправилни избори при предишни войни.

"Не мислим коя е правилната страна, а коя е силната. Сега правилната и силната страна са едно и също", каза той по отношение на войната в Украйна. 

След компромисите, които трябвало да прави, докато е част от ПГ на БСП, били, че предлагал законопроекти, които заради партийната дисциплина не били одобрявани и не можели да бъдат внесени в НС. 

"Досега съм се съобразявал  с групата, сега ще имам свобода да направя това, което смятам за редно", обяви той. 

И даде пример.

"В миналия мандат проведох редица срещи със земеделски производители, които искат да произвеждат индустриален коноп. Изготвих законопроект, предложих го на ПГ и колегите казаха - не, смятаме, че хората няма да го разберат. Макар че България може да бъде голям проиводител, убеден съм в това.

Има неща, по които работя отдавна, но са спрени на трупчета, ще започна с тях активно", каза още Божанков.

Той обяви и че ще положи усилия да запази коректни отношения с БСП и с лидерката Нинова - "няма да изнасям лични разговори, нашите различия не са лични, няма обида, няма скандал".