БСП на Корнелия Нинова за пореден път показа, че не обича инакомислещите. Предизвестено, днес парламентарната група на социалистите изключи Явор Божанков.

Предизвестено, защото Божанков не крие отношението си нито към даването на военна помощ за Украйна, нито към закупуването на втората партида F-16, нито за връщането на масовото използване на хартията в изборния процес, което е противоположно на това на хората на Нинова.

Чашата обаче явно е преляла днес, след като Божанков се противопостави на парламентарната група по отношение на помощта за Украйна, направи го от трибуната - и то на фона на "цирка", който социалистите спретнаха при дебата, излъчвайки го на живо в профилите си в социалните мрежи, въпреки решението заседанието да е закрито.

Малко след приемането на помощта със 148 гласа "за", от пресцентъра на БСП дойде съобщение, гласящо:

"Общото събрание на ПГ на "БСП за България" единодушно изключи Явор Божанков от групата".

Но не само: социалистите настояват депутатът (който е от гражданската квота) да напусне и Народното събрание.

"Парламентарната група на "БСП за България" призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата", пишат до медиите социалистите.

Те твърдят, че е имало изслушване на Божанков преди решението. И все пак, предвид факта че депутатът трябва да представлява целия народ, а не партия, както и да гласува по съвест, Нинова и компания се мотивират с правилника на парламентарната група.

"Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява.

(3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на парламентарната група" - гласи той.

"Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува "против".

Парламентарната група на "БСП за България" призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата", се посочва в резюмето.

Божанков е избран за пореден мандат от листата на социалистите във Велико Търново. Наскоро Нинова го отстрани като член на комисията по правни въпроси, тъй като неговият глас бе решаващ и можеше да блокира прокарваните от "Хартиената коалиция" - БСП, ГЕРБ и ДПС, изменения в Изборния кодекс. Бе заменен от вярната на Нинова Смиляна Нитова, която преди да стане депутат, бе инсталирана от бившата вицепремиерка като шеф на ДКК.

По време на продължилите с дни гласувания по ИК, при които машината за вота бе превърната в крайна сметка в "принтер", той бе на планирано и отложено заради COVID пътуване в САЩ. Заради отсъствието му противниците на "Хартиената коалиция" скандидаха името му в зала.

Депутатът предпочете да не е в залата и при гласуването за закупуването на американските изтребители - за да не дразнел парламентарната група на БСП, като сам той не е партиен член.

Дали той ще остане депутат като независим, или ще напусне Народното събрание, предстои да видим.

Засега Божанков не отговаря на мобилния си телефон.