"Какво гледаш, глупако? Отивай нататък!”, така Лионел Меси реагира към някого, докато даваше интервю за аржентинската медия TyC Sports след драматичния и скандален четвъртфинал срещу Нидерландия на Световното - 2:2 и 4:3 след дузпи.

По-късно медии в родината на Меси разкриха, че №10 е реагирал така към автора на двата гола за “оранжевите” Вут Вегхорст, който е преминавал покрай него в съблекалнята.

Пререканията между два от непримиримите съперници във футбола започнаха на терена, като едва не се стигна до бой заради провокация на Леандро Паредес, с всичка сила изритал топката към скамейката на Нидерландия.

Дрязгите продължиха дори по време на дузпите с дразнене и перчене, такива имаше и след битката. А посоченият по-горе инцидент не бе единствен в съблекалнята.

Заради всичко това ФИФА обяви снощи, че повдига обвинения на двата отбора и ще разследва инцидентите. Сигурно е, че ще има глоби, а може да се стигне и до други наказания.

С 18-те си жълти и един червен картон мачът постави рекорд в Катар 2022. От тях осем жълти са на Нидерландия и един червен на Дензъл Дъмфрис, показан след дузпите. Осем “заслужиха” и аржентинците, но добавяме още два на селекционера Лионел Скалони и неговия асистент Валтер Самуел.

По медиите в цял свят много се коментира това, че дори Меси си е позволил вербална агресия спрямо съперника - нещо, което може да се види много рядко.

Той обвини селекционера на нидерландския отбор Луис ван Гаал, че е показал неуважение към аржентинския отбор. Направи го пред медиите.

Треньорът заяви следното на пресконференцията преди мача за полуфинала между двата отбора от Мондиал 2014:

"Преди осем години на Световното първенство в Бразилия успяхме добре да неутрализираме Меси. Тогава той не пипна топката.”

"Ван Гаал показа неуважение с неговите коментари преди мача, а някои нидерландски играчи говореха твърде много. Ван Гаал твърди, че е почитател на добрия футбол, а в същото време отборът му играе с дълги топки в наказателното поле. Заслужавахме да преминем на полуфиналите и това се случи", каза Меси, цитиран от ESPN.

А защо Лео и негови съотборници са се радвали провокативно пред съсипаните нидерландци след победната дузпа на Лаутаро Мартинес?

Тук Меси отговори, че съперниците им ги дразнели и ги провокирали първи по време на мача. Това станало и спрямо Мартинес, когато си взел топката за въпросното изпълнение. Повторения от тв камери показаха, че това наистина е така.

"Имаше много напрежение, мисля, че не трябваше да свършва така този мач. Не искам да говоря за съдията. Не мога да говоря открито, защото ще ме накажат за това. ФИФА трябва да преразгледа ситуацията. Не може да поставя съдия, който не отговаря на нивото на този мач", каза Меси по адрес на испанеца Матео Лаос.

Нидерландците почти не коментираха грозните сцени на терена и извън него, нито пък рефера.


 

“Диего ни гледа от небето”

"Диего ни гледа от небето. Той ни дава сили и наистина се надявам така да остане до края", каза Меси по адрес на славния си предшественик Диего Марадона, който почина преди малко повече от две години, а на Мондиала бе почетена паметта му.

Луис ван Гаал си тръгва, Роналд Куман е фаворит да го замени

Луис ван Гаал се сбогува с играчите на Нидерландия след болезненото отпадане. Той потвърди, че напуска поста и най-вероятно ще бъде заменен от Роналд Куман.

"Не се чувствам победен, разделям се с един отличен, много сплотен отбор. Бях треньор в продължение на 20 мача и не загубихме нито веднъж", каза Ван Гаал.

Куман се завръща начело на Нидерландия, след като преди това води тима в периода 2018-2020 г. Най-доброто постижение на "лалетата" под ръководството му беше финалът в Лигата на нациите на УЕФА за сезон 2018/2019.