Тази вечер от 21 часа ще гледаме поредно издание на едно от големите съперничества във футбола - между Аржентина и Нидерландия. 

Четвъртфиналът между двата отбора на стадион "Лусаил" ще бъде шестия мач между двата националния отбора на Световно. Помнят се сблъсъци като победата на "лалетата" през 1974 г., триумфът на Аржентина на финала четири години по-късно, успехът на тима от "ниската земя" с великия гол на Денис Бергкамп през 1998 г... 

И нулевото равенство на полуфинал преди осем години в Бразилия, когато "албиселесте" продължи напред след дузпи.

Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал предупреди журналистите, феновете и анализаторите да не очакват зрелище в този сблъсък. Според него мачът ще е тактическо надлъгване и битка по целия терен.

"Сега е много по-трудно да играеш толкова офанзивно, както го правеше примерно "Аякс" през 70-те години", каза Ван Гаал на пресконференцията преди мача, след като отново беше критикуван за стила на игра на "оранжевите". - Когато през 2014 г. започнах да налагам по-дефанзивна система, хората ме критикуваха. Сега половината свят играе такъв футбол. Всичко се разви в тази посока."

"Според мен Аржентина е топ отбор с топ футболисти. Турнирът наистина започва утре (бел. ред. днес) за нас. Разбира се, не искам да омаловажавам другите отбори, които успяхме да победим, но Аржентина и вероятно Бразилия в следващия кръг са доста различни от тези, с които сме играли в групите и на осминафинала", коментира още Луис ван Гаал.

Ван Гаал развесели репортерите с опит да целуне присъствалия на брифинга Мемфис Депай, който нападателят тактично отклони.

Сценката се разигра в отговор на въпрос относно думите Анхел Ди Мария, който определи ван Гаал като "най-лошия треньор, който е виждал". Двамата  бяха заедно в "Манчестър Юнайтед", но Ди Мария напусна след само един полусезон - и заради неразбирателство с треньора.

Според крилото, методите и отношението на Ван Гаал били основната причина той да не помни с добро престоя си в "Юнайтед", да се провали и да поиска да си тръгне. В миналото Ди Мария е изтъквал, че нищо не му харесало в Манчестър - града, времето, лошата храна, къщата му е било разбита от крадци, отбора, клуба...

"Жалко, че Ди Мария ме мисли за най-лошия треньор. Депай беше в подобна ситуация в "Манчестър Юнайтед", а сега с него се целуваме по устата", каза Ван Гаал, понечи да се доближи до Депай, той се дръпна, а всички се засмяха.

Ди Мария обаче може и да няма шанса да се изправи срещу своя "враг".

Селекционерът на Аржентина Лионел Скалони не даде точен отговор дали той ще бъде на линия за четвъртфинала, тъй като получи контузия на лявото бедро срещу Австралия. Под въпрос е и халфът Родриго де Пол. 

"По принцип те се чувстват добре и ще видим на тренировката днес какъв да бъде съставът, каза наставникът на южноамериканците вчера. - Вчера тренирахме при закрити врати и не знам откъде идват тези информации. Но отборът е на първо място и тези, които ще излязат на терена, ще бъдат напълно готови."

"Знаем, че отборът ще направи всичко възможно, както и в предишните мачове. Понякога играем много добре, понякога - не толкова добре, но винаги сме ние и феновете оценяват това, смята Скалони. - Знаем, че ще дадем всичко, знаем, че футболът може да бъде красив, но и жесток".

Готви ли се тимът му за дузпи?

"Винаги изпълняваме дузпи преди и след мачовете, но винаги става въпрос за късмет, стигне ли се дотам. Надявам се да няма дузпи, а мачът да свърши преди това", каза още Лионел Скалони.