Обикновено Англия отпада с дузпи в елиминациите на големи първенства. Загубата от Хърватия на полуфинала преди 4 г. в Русия е изключение - стана с продължения. Снощи островитяните отстъпиха на Франция в редовното време - 1:2, но малко преди края капитанът Хари Кейн пропусна да направи 2:2… от дузпа. След като по-рано изравни резултата с безапелационно изпълнен 11-метров удар срещу съотборника си в “Тотнъм” Юго Лорис. В този случай обаче силният удар на Кейн прати топката над вратата.

„Нощта е наистина трудна за понасяне. Разстроен съм, отборът е съсипан, бяха първите думи на тарана пред медиите снощи. - Имахме пълна вяра, че можем да постигнем нещо специално на това Световно първенство, но всичко се свеждаше до малки детайли. Мислех, че имахме по-добри шансове и по-добри моменти в мача. Колкото до дузпата, всичко се свежда до изпълнението. Като капитан поемам отговорността да пропусна дузпа.

Със сигурност е трудно да се приеме, но мога да се гордея с отбора, горди сме един с друг за това, което направихме. Това ще боли известно време, но ще изтупаме праха, за да се подготвим в бъдеще.“

Някои специалисти изразиха мнение, че Кейн е трябвало да даде топката на свой съотборник за втората дузпа.

„Аз съм подготвен за това, че може да получа една или две дузпи. Не мога да обвиня моята подготовка, нито някакви детайли. Чувствах се толкова уверен, както и в първия опит.”

След което Кейн пое отговорността за загубата:

“Всичко се свежда до отговорността, така че ще приема удара. Сега боли и ще боли дълго време, но това е част от отговорността да бъда капитан и лидер. Трябва да поемеш отговорност и аз я поемам за днес“.

Кейн подкрепи селекционера Гарет Саутгейт, чието бъдеще начело на селекцията е под въпрос, въпреки че има договор до лятото на 2024 г.

„Мисля, че това беше наистина положителен турнир. Приключихме на четвъртфиналите, но чувстваме, че можехме да направим повече. Ако погледнете представянето и начина, по който отборът игра, беше вълнуващо да се гледа. Мисля, че имаме наистина светло бъдеще.”

Обичаме Гарет като мениджър. Искаме той да остане със сигурност, но това е негово решение. Той ще говори със семейството и приятелите си и ще вземе решение. От гледна точка на играчите, ние наистина сме доволни от работата с него.

Имаме страхотен отбор, страхотни млади играчи, които навлизат в разцвета на силите си, и предстои Европейско първенство. Колкото и да ни боли, трябва да продължим напред и да го очакваме с нетърпение.

Гарет не е говорил за това, ние също. Както казах, сега сме наранени и има защо“, завърши Хари Кейн.

Уейн Руни подкрепи Хари Кейн

Бившият нападател на “Манчестър Юнайтед” и английския национален отбор Уейн Руни подкрепи Кейн след пропуснатата дузпа.

Кейн вкара 53-ия си гол за Англия и се изравни с Руни в класацията на голмайсторите в историята на националния отбор. Втори гол щеше да означава, че вече е №1.

"Много съм разочарован, но съм горд от това как отборът на Англия игра на този турнир и играчите трябва да се гордеят. Поздравления за Хари Кейн за изравняването на рекорда. Скоро той сам ще води класацията на голмайсторите и не мога да се сетя за по-добър лидер за този отбор. Горе главата, Хари", написа Руни в Туитър.

Саутгейт отложи решението за когато отминат емоциите

"Трябва време, за да взема правилното решение. Емоциите веднага след този мач са много силни. Енергията, която се изисква в тези турнири, е огромна. Искам да взема правилното решение, каквото и да е то, ще бъде в полза на отбора", каза Гарет Саутгейт.

"Момчетата знаят колко близо бяха, знаят, че създадоха доста проблеми на шампиона, имахме повече притежание на топката, повече ситуации за гол, аз съм много горд от представянето на отбора, не само тази вечер, но и през целия турнир", добави той.

"Показваме високо ниво вече на три турнира. Тази вечер изиграхме най-добрия си мач, откакто съм начело, но не успяхме. В крайна сметка само резултатът има значение.”

След което той пожела успех на Франция, отказвайки да говори за спорни съдийски решения.

"Загубихме мача, не мисля, че трябва да говорим за съдията. Мога само да направя комплимент на Франция и да пожелая късмет на отбора. Те имат фантастичен отбор, имат няколко брилянтни играчи и Дидие свърши фантастична работа. Така че, поздравления за тях", завърши Саутгейт.

Риши Сунак: Не ни беше писано, успех на френския отбор

„Хари Кейн и отборът направиха всичко възможно да спечелят, но не ни беше писано. Те могат да се гордеят със себе си. Успех на френския отбор в следващия етап“, написа британският премиер Риши Сунак в социалните мрежи.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави своя отбор.

"Още две стъпки до спечелване на шампионата", написа той в Туитър.

На полуфинал на 14 декември Франция ще се изправи срещу тима на Мароко, който победи Португалия с 1:0.

Френският външен министър Катрин Колона каза по-рано, че посещение на Макрон в Катар "ще зависи от резултатите на националния отбор”.

Французите: Винаги се нуждаеш от малко късмет, но заслужихме победата

Джентълменско спрямо съперника бе отношението и във френския лагер. Това пролича още на терена и не бе изненада, тъй като някои от “петлите” играят или са минали през Висшата лига.

"Англия има много добър отбор и това, което показа по отношение на технически способности и интензивност беше впечатляващо, рече селекционерът Дидие Дешан. - Отдавам заслуга и на моя отбор, ние също показахме някои много добри неща. Имаме страхотно качество и впечатляваща психическа устойчивост. Имаме опит, но същото важи и за Англия, те имат някои млади играчи, които играят за големи клубове в Европа.”

"Всичко се свежда до малки детайли и за щастие тази вечер се получи както трябва. Понякога се нуждаете от малко късмет. Те имат качество във всички зони на терена. Имаше някои неща, които можехме да направим по-добре, но може би съперникът не ни позволи да ги направим добре. Все пак вкарахме два гола и създадохме няколко възможности. Заслужавахме победата", каза още Дешан.

Победата донесе Оливие Жиру, който вече подобри рекорда на Тиери Анри по мачове в националния отбор, а снощи вкара важно попадение.

"Този 53-и гол е още по-ценен от този, с който подобрих рекорда на Анри. Точно преди попадението пропуснах, трябваше да шутирам по-силно и да вкарам. Щастлив съм, че получих още една възможност и отбелязах. Винаги трябва да вярваш в себе си. Гризман ми даде суперпас, така помогнах на отбора да спечели, страхотно е.

Знаехме потенциала на този млад отбор на Англия. Те имат всичко, но ние изиграхме солиден мач. Показахме манталитет на победител", завърши Жиру.