Селекционерите на Англия и Франция, съответно Гарет Саутгейт и Дидие Дешан, се отправиха комплименти преди големия мач между двата отбора тази вечер от 21 часа на Световното в Катар. Те ще излъчат втория полуфиналист от потока, в който останаха още Португалия и Мароко.

Саутгейт води “Трите лъва” вече шест години, като това е третото му голямо първенство. Във визитката си има полуфинал на Мондиал 2018 и финал на Евро 2020.

“Трябваше да минем през много различни начини за печелене на мачове. Някои загуби ни нараниха, но научихме и подготвиха за мачове като предстоящия. Ние сме наясно, че трябва да представим най-добрата версия на самите себе си", започна бившият защитник на пресконференцията на британците.

"Манталитетът е ключов, вярата, че заслужаваме, където сме. Готови сме да се бием с Франция за това място на полуфинала", добави той.

Журналистите поставиха фокуса върху това дали завърналият се от контузия и дълго време възстановяващ се защитник Кайл Уокър може да се справи с френската звезда Килиан Мбапе.

Мбапе се намира в отлична форма, тъй като е вкарал пет гола и е изработил още два.

"Исках да дам на Кайл възможността да бъде във форма за турнира. Той е много важен футболист за нас през последните шест години. И мисля, че управлявахме процеса на възстановяване по най-добрия начин.

Но ние играем срещу Франция, един фантастичен отбор. Наясно сме с техните атакуващи играчи и от качеството, с което разполага целият им отбор. Това са нещата, които ги правят толкова силни, че могат да се справят дори с отсъствието на някои изключителни футболисти."

Попитан защо се е случило така, че Франция изглежда опасна дори без Бензема и други топ-футболисти, Саутгейт отвърна:

"Мисля, че това е нещото, което Дидие Дешан създаде - отбор, който е по-силен от индивидуалностите. И това невинаги е било така за Франция. Също така това невинаги е било при нас. Така че това е заслугата на Дешан".

Дешан: Англия няма слаби страни

Самият Дешан похвали колегата си още по-отявлено. Той заяви, че Англия няма слаби страни, а това изказване бе прието на Острова като познатите треньорски игри преди мач. Съперникът е силен при прехода от двете фази, брани се добре, вкарва голове, има успех при статичните положения, изреди специалистът.

"Много харесвам Гарет. Срещали сме се многократно и сме говорили за редица неща. Не всеки го цени толкова много в собствената му страна, макар че беше добър футболист с дълга и забележителна кариера, а освен това е и много добър треньор. Той изведе Англия до някои много добри резултати през годините", каза Дешан на своя брифинг.

"Сигурен съм, че Англия ще направи всичко да опази Килиан, както опитаха предишните ни опоненти. Но той е в състояние да направи разликата. Дори в последния мач, когато Мбапе не направи най-доброто си представяне, отново изигра решаваща роля. Имаме други играчи, които също могат да бъдат опасни и това ни помага да не сме прекалено зависими от Килиан. Но Килиан си е Килиан и винаги ще бъде. Той има този капацитет да направи разликата във всеки един момент от мача", каза Дешан.

Англия и Франция не са се срещали на голям турнир, откакто завършиха наравно в груповата фаза на "Евро 2012".