„Катаргейт“ е може би най-тежкият, сериозен и шокиращ скандал от много години насам в Брюксел, твърдят наблюдатели, цитирани от „Политико“.

И е най-големият в историята на Европейския парламент.

В петък полицията в белгийската столица обискира 16 жилища и влезе в ЕП. Тя арестува шестима души, сред които зам.-председателката на ЕП - гръцката социалистка и бивша телевизионна водеща Ева Кайли. При претърсванията бяха иззети 600 000 евро в брой, компютри и мобилни телефони.

Задържаните са заподозрени, че са били подкупени от Катар, за да лобират в негов интерес. В момента в емирството се провежда световното първенство по футбол. Самият факт, че Катар спечели домакинството, предизвика серия от скандали. Вчера стана ясно, че групата лобирала и за Мароко.

Четирима души са обвинени в корупция и остават в ареста, съобщи днес следобед Федералната прокуратура в Белгия.

„Подозренията са, че на трети страни на политически и/или стратегически позиции в ЕП са плащани големи суми пари или са предлагани щедри подаръци, за да влияят на решения на Парламента“, се казва в изявлението.

От обвинението не споменават имена. Според белгийски медии обаче става дума за Ева Кайли, Франческо Джорджи, Пиер Антонио Панцери и още един неназован човек, за когото се твърди, че е лобист. (Кои са Джорджи и Панцери – виж по-надолу.)

Коя е Ева Кайли

Тя е един от 14-те зам.-председатели на ЕП и в това качество е сред най-високопоставените му чиновници. В родината си има статута на телевизионна звезда и е една от най-бляскавите личности в Брюксел.

В същото време Кайли се прояви като един от най-заклетите защитници на Катар. Наскоро тя нарече арабската страна „отличник в правата на работниците“ след среща с нейния министър на труда Али бин Самих ал Мари. И то на фона на известните смъртни случаи сред работниците, строящи стадионите за световното първенство. Гъркинята отговаря за отношенията на ЕП с Близкия изток.

Партньорът на Кайли – италианецът Франческо Джорджи, също бе задържан, твърдят полицейски източници и близки до двойката хора. Той е съветник в ЕП за Близкия изток и Северна Африка. Основател е на неправителствената организация Fight Impunity („Бори се с безнаказаността“). Нейната цел е да насърчава „отговорността като основен стълб на архитектурата на световния мир“.

Кои са останалите замесени

Главната фигура в скандала е Пиер Антонио Панцери, който е и председател на Fight Impunity. Той е бивш италиански евродепутат, също от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). В родината му бяха задържани съпругата му и дъщеря му. В заповедта за ареста им Панцери е обвинен, че е упражнявал политически натиск върху евродепутати в полза на Катар и Мароко. Така твърди „Политико“, чиито репортери са видели документа.

Проверяват се и бивши помощници на евродепутати, най-вече тези, които са свързани с Fight Impunity. Освен че арестува Франческо Джорджи, полицията запечата кабинета на друг бивш сътрудник на организацията, който сега в момента е помощник на белгийската социалистка Мария Арена.

Самата Арена е от италиански произход. Тя е председател на Подкомисията по правата на човека, като наследи поста от Пиер Антонио Панцери. Тя обаче не е нито задържана, нито разпитвана.

Членове на борда на Fight Impunity са доста високопоставени личности. Сред тях са бившият върховен представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, бившият еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, бившият италиански външен министър и евродепутат Ема Бонино и бившият френски премиер Бернар Казньов. Вчера Могерини е подала оставка от поста си във Fight Impunity.

Арестуван е и Николо Фига-Таламанка, съобщава италианската агенция АНСА. Той е генерален директор на друга неправителствена организация – No Peace Without Justice („Няма мир без правосъдие“). Предмет на дейността й са международното наказателно правосъдие, правата на човека и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка. Официално организацията е базирана в Ню Йорк и Рим. В Брюксел обаче тя се помещава на един и същ адрес с  Fight Impunity. Основател на No Peace Without Justice е споменатата по-горе Ема Бонино.

Арестите обаче не засягат само хора, свързани с Европейския парламент.

Задържан е Лука Визентини, който само преди месец бе избран за генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. Преди това той дълго време оглавяваше Европейската конфедерация на профсъюзите. Дори не му се наложи да работи на нов адрес. И двете организации се намират на един и същи адрес в Брюксел, отбелязва „Политико“.

Международната конфедерация се прочу като защитник на Катар в областта на трудовото право. Шаран Бъроу – предшественичката на Визентини, посъветва наскоро критиците да идат на място и да видят как се чувстват работниците, строящи стадионите за световното първенство.

Защо Катар е искал лобирането

Първенството, което завършва след седмица, показа Катар в силно негативна светлина. Обвиненията в подкупи при избора на домакин на шампионата и робските условия за чуждестранните работници хвърлят съмнения върху избора на емирството. Отделно на критика бе подложено консервативното отношение в страната към жените и ЛГБТ общността.

Катар иска да запази добрата си репутация. Това е жизнено важно за постигането на споразумения със страните от ЕС за доставка на втечнен природен газ. Европейският парламент обсъжда предоставянето на безвизов режим за Катар в страните от Шенгенското споразумение. Идната седмица обаче на пленарната сесия в Страсбург ще бъде извънредно гласувано прекратяването на всякакви преговори по въпроса.

Как е лобирала Ева Кайли

Смята се, че тя е предводителят на немалка група евродепутати от СиД, защитаващи Катар.

На 24 ноември на сесия в Страсбург бе приета резолюция, осъждаща смъртта на стотици работници мигранти в емирството. При дебатите обаче Кайли говори за „историческа трансформация“ на арабската страна във връзка със световното първенство. Седмица по-рано тя гласува за визова либерализация за Катар и Кувейт в парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдия и вътрешни работи.

Ева Кайли пътува до Доха сама, след като местните власти отмениха посещение на група евродепутати от Делегацията за връзки с Арабския полуостров преди започването на първенството. Те трябваше да проверят спортните обекти и да се запознаят с промените в трудовото законодателство. След това Кайли се постара да похвали наляво и надясно трудовите реформи в Катар. Медиите в емирството цитираха думите ѝ, че тя представлява 500 милиона европейски граждани, които виждат напредъка там.