Скандалите с домакинството на Световното по футбол в Катар стигнаха и до Европейския парламент.

Неговият заместник-председател - гръцката евродепутатка социалистка Ева Кейли, е сред петимата арестувани вчера в Брюксел.

Полицията обискира 16 жилища в белгийската столица и арестува петима души в рамките на разследване на престъпна организация, корупция и пране на пари. Органите на реда влязоха и в сградата на ЕП в Брюксел.

При претърсванията са конфискувани 600 000 евро в брой, компютри и мобилни устройства.

Според медии в Белгия разследването е свързано с подозрения, че Катар е подкупил членове на престъпната група, за да прокарват интересите му.

За останалите четирима арестувани се твърди, че са от италиански произход. Според в. „Соар“ сред тях е Лука Визентини – генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. Запечатан е кабинетът на белгийския евродепутат социалист Марк Тарабела (той е от италиански произход). Брюкселският вестник „Кнак“ допълва, че е задържан и бивш евродепутат социалист, който е настоящ високопоставен профсъюзен деец.

Скандалът удря Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) – втората по големина група в Европейския парламент (част от нея е и БСП). Евросоциалистите бяха обвинени, че са твърде меки към Катар в навечерието на световното първенство по футбол въпреки разкритията за смъртни случаи сред работници, участвали в строежа на стадиони, както и за отношението в емирството към ЛГБТ общността.

Именно Ева Кайли наскоро обяви Катар за отличник в правата на работниците на среща с министъра на труда на тази страна. Марк Тарадела пък изтъкна, че арабската страна трябва да бъде пример за подражание за своите съседи.

„От няколко месеца насам следователите от Федералната съдебна полиция подозират страна от Персийския залив във влияние върху икономическите и политическите решения на ЕП“, се казва в съобщение на прокуратурата в Брюксел.

Оттам допълват, че Катар е обвинен в пращане на значителни суми пари и скъпи подаръци на хора „със значителни политически и/или стратегически позиции“ в Европейския парламент.

От групата на социалистите в ЕП разпространиха изявление, че са ужасени  от обвиненията и че са готови да окажат съдействие на разследванията. По-късно и от СиД, и от гръцката партия ПАСОК обявиха, че изключват Ева Кайли от редиците си.

Заради намерената голяма сума пари белгийските следователи проучват дали в случая става дума за класическо лобиране пред евродепутати или за нещо много повече.