Неймар беше оправдан по обвиненията за финансова измама и корупция при трансфера му в "Барселона" през 2013 г., се казва в изявление на Върховния съд на Каталуния.

Изслушванията се проведоха през октомври тази година. По-рано испанската прокуратура свали всички обвинения. Освен бразилеца, на подсъдимата скамейка бяха бившият президент на "Барселона" Сандро Росел и родителите на футболиста. Те също бяха оправдани по делото.

Съдът обяви в изявление, че "не е доказано, че е имало фалшив договор или че е искано умишлено да се навреди на DIS".

Бразилската компания DIS поиска присъда от две и половина години затвор за Неймар и 4 г. за баща му, който е и агент на играча. DIS първоначално настояваше за 5 г. затвор за 30-годишния Неймар и останалите по иска.

Както и обезщетение от 34 милиона евро и глоба от 195 милиона евро, които да бъдат платени от обвиняемия на испанската държава.

На 1 ноември прокуратурата обяви решението да оттегли обвиненията, тъй като не откри доказателства за извършено престъпление. Днес това беше потвърдено и с окончателната присъда на Върховния съд на Каталуния.

DIS твърди, че са й платени много по-малко от 40 процента, които е трябвало да получи като съсобственик на трансферните права на Неймар. Компанията заяви, че е получила дължимия процент само от 17-те милиона евро, които "Барселона" и "Сантос" първоначално обявиха като трансферна сума между клубовете, докато реалната цена била около 82 милиона евро.  

30-годишният Неймар играе за "Пари Сен Жермен", към който се присъедини от "Барселона" през 2017-а. Той игра за испанския клуб от 2013-а до 2017 г. Нападателят има 186 мача за каталунците, в които записа 105 гола и 76 асистенции.

С "Барселона" Неймар спечели два пъти Ла Лига, три пъти Кралската купа и по веднъж Суперкупата на Испания, Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА и Световното клубно първенство.