Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание реши да не гласува днес на второ четене удължаващия закон за държавния бюджет на Републиката, който трябва да позволи на текстовете от тази година да действат и през следващата. Причината - да се изчака гласуването на проекта за кабинет на Николай Габровски. Предложението дойде от партията мандатоносител на Габровски - ГЕРБ. 

Идеята на ГЕРБ е, че ако кабинетът все пак мине, той ще предложи свой собствен проект на бюджет и процедурата от днес би изгубила какъвто и да било смисъл. Това е вярно по принцип, като партиите се разбраха да удължат закона за бюджета за 2022 година до избирането на ново правителство. Шансовете на кабинета "Габровски" да поеме властта обаче изглеждат малки. 

Така че решението от вторник е ясно - ако в сряда няма избран кабинет, бюджетната комисия ще се събере на извънредно заседание и ще започне приемането на текстовете на второ четене. Това няма да е просто формална процедура, защото между двете четения бяха направени редица предложения за увеличаване на разходите. Макар да няма точен разчет за тях, става дума за милиарди нови харчове, които при всички положения ще раздуят дефицита.