Депутатите приеха решение за изпращането на военно-техническа помощ за Украйна, както и приеха на първо четене споразумението между България и Украйна за помощта. По време на дебатите в петък (9 декември) народни представители използваха в изказванията си от парламентарната трибуна неверни и подвеждащи твърдения като аргументи “против” изпращането на оръжие на Украйна.

Factcheck.bg събра част от тях:

ТВЪРДЕНИЯ:

Георги Свиленски, БСП:

“…Да видят българските граждани лицемерието в тази сграда – на избори вие не обещавахте да вкарате България във война, а обещавахте безплатни учебници, безплатни лекарства, ниски цени, високи доходи, Плана за възстановяване и устойчивост. И сега за 15 минути вие отхвърлихте всички тези закони, а бързате да изпратите самолетите с оръжията за Украйна”.

Корнелия Нинова, БСП:

„Питам ви, Австрия, Унгария, Швейцария, Лихтенщайн, Малта, Молдова, Ирландия – какви държави са? Те изповядват ли европейски ценности? Че те не доставят оръжия. И това го решиха техните национални органи. Опорката ви, че всички правят така и трябва, и ние да правим – пада. Не всички правят така. Редица европейски държави казаха „НЕ” на доставянето на оръжия. Помагаме с хуманитарна помощ, приемат бежанци, както направи България и както е нормално да се направи, когато един народ страда“

БСП в позиция във Фейсбук:

„Коалицията на войната“ прегази правилника и отхвърли целия дневен ред на Народното събрание, за да вкара България във война.

ПРОВЕРКА:

Държавите имат право да предоставят средства за самозащита, в съответствие с правото на самозащита, признато в Устава на Организацията на обединените нации (ООН), се казва в позиция на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 2008 г., която определя общите правила за контрола на износа върху военни технологии и оборудване.

Член 51 от Устава на ООН гарантира “неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията”. Тъй като ООН вече определи Украйна като жертва на агресия и осъди поведението на Русия, това дава право на Украйна да използва правото си на самозащита и да иска от другите държави да действат в името на колективната защита. От гледна точка на международното право доставките на оръжие на Украйна не представляват нарушение. Няма никакви ограничения върху количеството и качеството на тази помощ, стига да отговаря на условията за необходимост и пропорционалност.

Доставките на оръжие не означават “участие във войната”. ЕС взе безпрецедентното решение да предостави военна помощ на Украйна в размер до 900 милиона евро. В индивидуално качество Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Швеция предоставят въоръжение на Украйна, както и САЩ. Нито една от тези държави не е въвлечена във войната на Русия срещу Украйна. 

По данни на Института за глобална икономика в Кил, който води подробна статистика за помощта за Украйна, ЕС като цяло е най-големият донор на военна помощ в конфликта, изпреварвайки САЩ, които са на второ място. Руската агресия в Украйна принуди някои европейски държави да направят обрат в традиционната си политика – Германия се отказа от практиката да не изпраща оръжие в конфликтни зони, а Швеция предоставя оръжие на страна в активен конфликт за пръв път от нападението на СССР над Финландия през 1939 г. 

Твърдението на Корнелия Нинова е подвеждащо, защото дава за пример предимно държави с международни ангажименти, които се различават от тези на България. Макар да са “европейски държави”, Швейцария, Лихтенщайн и Молдова не са членки на ЕС.  Унгария пък единствена сред изброените е членка на НАТО и е единствената, с която България би могла коректно да се сравнява в този контекст. В същото време Австрия и Ирландия предоставят военна помощ на Украйна, но според решенията на техните национални органи тази помощ не включва “смъртоносно” военно оборудване. Според ирландското министерство на отбраната, към септември 2022 тази военна помощ е била на стойност 55 милиона евро.

ТВЪРДЕНИЕ:

Цончо Ганев, “Възраждане”:

“Ние дадохме и жертви българи в този конфликт в Украйна и то не не сега когато избухнаха събитията април месец, а още преди години, когато започна метежът и гражданската война в последствие в Украйна. Един или няколко българи в Одеса бяха запалени живи. Изгоряха живи. Къде беше българската държава и къде е сега? […] Какви решения вземаме ние сега – историята ще ни съди, но е факт, че сегашната украинска държава съвсем умишлено и целенасочено подпали и изгори българин в Украйна.”

Костадин Костадинов: 

“Г-н Ганев, прав сте абсолютно, имаше убити българи тогава в изгорения профсъюзен дом в Одеса през 2014 година.”

ПРОВЕРКА: 

Проверка на Factcheck.bg показа, че загиналият по време на размириците от 2 май 2014 г. в Одеса „Иван Милев“ не е от български произход, както и че няма установени факти за загинали българи на този ден в украинския град. Цялата проверка прочетете ТУК.

ТВЪРДЕНИЕ:

Ивелин Първанов, “Възраждане”:

“Сега има един друг конфликт, по който ние не бяхме страна и по който изведнъж се сетихме не знам защо да минем към тези, които считаме че са били нападнати. Само че забравяме, че тези които формално са нападнати, всъщност започнаха гражданска война преди 8 години срещу собствения си народ, като ограничиха неговите права.”

ПРОВЕРКА:

Инвазията в Украйна не е въпрос на преценка, а факт. “Инвазия” според речника на Българската академия на науките (БАН) означава “нахлуване, нашествие, нападение”. През февруари 2022 г. Русия непредизвикано нахлу на територията на Украйна със своя военна сила и техника.

Според ООН руската военна офанзива в Украйна е нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и нарушава принципите в Устава на ООН. 

Повече за нарушенията на международното право от страна на Русия заради войната срещу Украйна четете ТУК.

ТВЪРДЕНИЕ:

Костадин Костадинов, “Възраждане”:

“Закри се преподаването на български във всички училища в Украйна, където живее българско население. Няма в момента едно държавно училище, в което да се преподава на български.”

ПРОВЕРКА:

Проверка на Factcheck.bg установи, че не е забранено изучаването на български език в украинските училища. След промени в образователния закон на Украйна от 2017 г. на български език се преподава до края на началния етап на образованието в общините с българско малцинство. След началното училище предметите започват да се изучават на държавния език – украински, но българският език и литература остават в програмата на държавните училища и не са забранени. Междувременно Русия забранява преподаването на български език в окупираната от нея Запорожка област.

Повече по темата – ТУК.

Предходните проверки в рубриката PolitiCheck на Factcheck.bg вижте ТУК.

FACTCHECK.BG

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.